‘Steeds meer jongeren met Israël bezig’

Martin van der Bent (m) zwaaiend met de vlag tijdens een pro-Israël demonstratie.

Het allereerste MessiaNieuws voetbaltoernooi gaat zondag in Ede van start. Wie doen er allemaal mee en wat drijft hen?

Hij had er zoveel zin in, maar gisteren betekende zijn val tijdens een potje voetbal het missen van het toernooi zondag. Aan het woord is Martin van der Bent (17) uit Katwijk van misschien wel het enige voetbalteam in Nederland ‘met hart voor Israël’: Kadima – voorwaarts in het Hebreeuws. Hij zal door zijn opgelopen blessure in plaats van keeper, de coach zijn.

Je komt uit Katwijk, een behoorlijk christelijk dorp, toch? 

“Dat klopt. Katwijk is een relatief christelijk dorp met veel verschillende stromingen, van gereformeerd tot baptist.”

Wat voor christelijke achtergrond heb jij?

“Zelf ben ik messiaans opgevoed. Dit houdt onder meer in dat wij thuis de sjabbat in ere houden. Mijn ouders ontdekten toen ik een jaar of 5, 6 was, dat ze terug naar de Thora moesten; de joodse wortels van het christelijk geloof. We kwamen altijd op vrijdagavond in een huiskring bij elkaar om muziek te maken en daarna Bijbelstudie te doen. Tijdens de Bijbelstudie hadden we altijd gezellig veel hapjes en drankjes, omdat de sjabbat een feest is. In de loop der jaren zijn we ook de Bijbelse feesten gaan vieren. Pesach in plaats van Pasen, bijvoorbeeld, en Sjavoe’ot [Wekenfeest] in plaats van Pinksteren.”

Hoe was het vieren van die feesten voor jou als jonge jongen? 
“Als ik erover vertelde, werd mij vaak gevraagd of ik Joods ben. Maar op school was het altijd wel een extraatje dat ik op de Bijbelse feesten én met de door de kerk ingestelde feesten vrij was.

Soms was het best moeilijk, omdat weinig jongeren ook de feesten vierden. Maar gelukkig is dat nu anders: er zijn steeds meer jonge mensen die er ook mee bezig zijn. In de afgelopen twee jaar heb ik super goede geloofsbroeders gevonden.”

Met een aantal van die geloofsbroeders voetbal je bij het voetbalteam Kadima, hoe is dat begonnen?

“Met wat messiaanse vrienden zijn we eind 2015 op een christelijk zaalvoetbaltoernooi in Zutphen begonnen. Ik was gelijk enthousiast en heb de officiële Facebookpagina van Kadima opgericht. Inmiddels heb ik al twee toernooien achter mijn naam staan en was ik op een toernooi in Rotterdam tevens aanvoerder. We wonnen dat toernooi de sportiviteitsprijs.”

Vanwaar die liefde voor Israël en het Joodse volk?
“De liefde voor Israël zit al zo lang in mij als ik kan herinneren. Toen ik de eerste keer in Israël kwam, voelde dat als thuiskomen. Daar zag ik met mijn eigen ogen dat Israël het volk van God én het Volk van het verbond is. Bovendien besefte ik daar pas dat Yeshua [Jezus] een Jood is – en dat hij bij wijze van in Israël zo rond zou kunnen lopen.”

Ook meedoen met het MessiaNieuws veldvoetbaltoernooi deze zondag? Geef je snel op.

Wees de eerste die reageert op "‘Steeds meer jongeren met Israël bezig’"

Geef een reactie