Waarom veroorzaakt de paus oorlog in Israël?

Foto: Levi Zoutendijk

Honderden jaren lang creëerde het Vaticaan bloedstromen en probeerde het de controle over het Heilige Land te verkrijgen van moslims. Vandaag onderschrijft het Vaticaan blijkbaar de Palestijnse soevereiniteit. Waarom?

Paus Franciscus is een man met een missie. Maar wat is zijn missie precies? De retoriek en lichaamstaal, de gracieuze gebaren, de glimlach en de begroetingen wekken de indruk van een onbaatzuchtige bevrijder die vastbesloten is om vrede, samenwerking en rust te bewerkstelligen.

Maar kijk eens goed naar zijn beslissingen en acties. In werkelijkheid creëert het Vaticaan spanning, verdeeldheid en instabiliteit die waarschijnlijk tot conflicten en oorlog zullen leiden.

Het recente standpunt van de paus over het Arabisch-Israëlische conflict is een perfect voorbeeld.

‘Palestina’ herkennen

Op 13 mei kondigde het Vaticaan aan dat het de “staat Palestina” formeel had erkend in een nieuw afgesloten verdrag met de Palestijnen. (Paus Franciscus en het Vaticaan hadden eerder de ‘staat Palestina’ gesteund, maar formeel nooit zo). Het verdrag definieerde de activiteiten van de katholieke kerk in door de Palestijnen gecontroleerde gebieden en werd door beide partijen ondertekend op 16 mei, toen de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas het Vaticaan bezocht.

Tijdens het bezoek van Abbas gaf de paus effectief zijn goedkeuring aan alle terreurdaden gepleegd door de Palestijnse leider en zijn volgelingen, zelfs tegen de Palestijnse terroristische leider, “U bent een engel van de vrede”, volgens de Associated Press, Reuters en Agence France-Presse.

Critici van Israël en aanhangers van de Palestijnse staat waren opgetogen door de aankondiging van het Vaticaan. De beweging om een Palestijnse staat te erkennen heeft de laatste jaren aan kracht gewonnen, met name binnen de Verenigde Naties, en deze goedkeuring van het Vaticaan is enorm. Het verkrijgen van de steun van de meest gerespecteerde en bewonderde leider van de mensheid kan gewoon de boost zijn die nodig is om het project van de Palestijnse staat over de finish te krijgen.

Voor de Joodse staat en het dalende aantal aanhangers was de beslissing van het Vaticaan een enorme klap. “Deze stap bevordert niet het vredesproces en neemt afstand van de Palestijnse leiders om terug te keren naar directe en bilaterale onderhandelingen”, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken in een sms-bericht aan de Associated Press.

Inderdaad. In ruil voor zijn vitale steun aan de Palestijnse staat, had het Vaticaan absoluut niets van de Palestijnen nodig. De Palestijnse Autoriteit had geen verplichting om oprecht vredesbesprekingen met Israël aan te gaan, geen eis dat zij het bestaansrecht van Israël zou erkennen, en geen eis dat zij haar verbinding met Hamas zou verbreken en de ambities van Hamas publiekelijk zou afzweren. Niets. Zoals Melanie Phillips op 14 mei in de Jerusalem Post opmerkte, scheurt de erkenning van het Vaticaan “de eigen verdragsverplichtingen van de Palestijnen onder de Oslo-akkoorden”, en dus “heeft het katholieken nu openlijk medeplichtig gemaakt aan het afzien van beloften en verbrijzelende vertrouwensbanden.”

” het enige waarvan we zeker kunnen zijn dat het dat niet zal doen, is de kansen op vrede verbeteren”, legt Jonathon Tobin uit, senior online-editor voor het tijdschrift Commentary. “Door de Palestijnen officiële erkenning te verlenen zonder eerst te eisen dat ze vrede sluiten met Israël, hebben paus Franciscus en de kerk het alleen maar minder waarschijnlijk gemaakt dat dit ooit zal gebeuren” (13 mei; nadruk toegevoegd). Abraham Foxman, nationaal directeur van de Anti-Defamation League, heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat de actie van het Vaticaan “dient om de enige echte oplossing voor het decennia oude conflict te ondermijnen.”

Morton Klein, president van de Zionistische Organisatie van Amerika, waarschuwde dat de goedkeuring door het Vaticaan van de Palestijnse staat een teken is van de heropleving van “de historische katholieke vijandschap joden”. Michael Freund, voormalig plaatsvervangend communicatiedirecteur in het kantoor van de Israëlische premier, ook zet het in dramatische termen in de Jeruzalem Post. “[G] Gezien zijn smerige geschiedenis van antisemitisme, boekverbranding, gedwongen bekeringen en inquisities, zou de katholieke kerk honderd keer moeten nadenken voordat ze op de tenen van Israël durft te stappen,” schreef hij. “Als er iets is, moet de paus op zijn knieën zitten en smeken om vergeving van het Joodse volk en verzoening van de Schepper voor wat het Vaticaan door de eeuwen heen heeft gedaan” (18 mei).

Lees meer…

– – – – –

Bronvermelding
Auteur:  BRAD MACDONALD
Website: https://www.jpost.com

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Waarom veroorzaakt de paus oorlog in Israël?"

Geef een reactie