Weer oproep aan kerk om banden met Sabeel te verbreken

UTRECHT | De Nederlandse tak van de Israëlische politieke partij Likud vraagt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) opnieuw de contacten te verbreken met de Palestijns-christelijke organisatie Sabeel. Aanleiding zijn uitlatingen van Kees Blok, voorzitter van de Nederlandse organisatie Kairos-Sabeel.

De uitlatingen werden vorig jaar september gedaan tijdens de Vredesweek in Apeldoorn. Blok, voormalig kolonel bij de militair-juridische dienst, zei er tijdens een toespraak in de Lutherse Kerk dat de Palestijnse jihadisten te vergelijken zijn met onze verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Ook sprak hij over ‘Joods ras’. In een persverklaring van de gemeente Apeldoorn neemt de organisatie van de Vredesweek “met kracht afstand van deze antisemitische uitlatingen.”

“Het is een complex dossier. We hebben drie roepingen en die staan soms op gespannen voet met elkaar.”

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is bekend met de kwestie en de geluiden die op social media rondgaan. Woordvoerder Marlous Nouwens: “Naar aanleiding van de oproep van Likud heeft het moderamen (bestuur red) één mail ontvangen. Die wordt in behandeling genomen. Het is een complex dossier. We hebben drie roepingen en die staan soms op gespannen voet met elkaar.”

De drie roepingen van de PKN bestaan uit het gestalte geven aan de onopgeefbare verbondenheid met Israël, maar daarnaast ook het bevorderen van de eenheid met andere (Palestijnse) christenen en het solidair zijn met mensen die lijden onder onrecht en verdrukking en geweld.

Misverstand

Likud Nederland zegt in de oproep dat het “ongelooflijk is dat de Protestantse Kerk in Nederland de banden met deze anti-Joodse en anti-Israëlische organisatie nog altijd niet heeft verbroken.” Nouwens benadrukt dat dit op een misverstand berust. “Wij ondersteunen Sabeel in Jeruzalem maar hebben geen enkele relatie met de Nederlandse tak Kairos-Sabeel waarvan voorzitter Kees Blok de uitlatingen deed. De uitlatingen van Kees Blok zijn ook niet namens de PKN gedaan.”

Spagaat

Het Israëlisch-Palestijns conflict leidt soms tot een spagaat binnen de veelkleurige gelederen van de Protestantse Kerk. Een groep predikanten van de protestantse werkgroep Vanuit Jeruzalem vroeg in 2014 ook om de banden met Sabeel te verbreken. Aanleiding was toen een boekje over de liturgische reis langs de Palestijnse Via Dolorosa. Daarin werd het lijden van Jezus verbonden met het lijden van het Palestijnse volk. Sabeel is bekend vanwege de ‘Palestijnse bevrijdingstheologie’. Onderdrukten in de Bijbel worden daarin vergeleken met de Palestijnen. Bovendien worden Jezus en zijn volgelingen nogal eens als Palestijnen beschreven.

Het moderamen (bestuur, red.) van de synode van de PKN heeft nog in datzelfde jaar 2014 een open brief gestuurd aan de Nederlandse tak van Sabeel. Daarin werden vraagtekens gesteld bij de anti-Israël toon. “Ons belangrijkste punt is, dat Israël in uw analyse de enige partij lijkt te zijn die te veroordelen is en die schuld draagt,” aldus de brief.

“Ook wordt vermeld dat in het vervolg zorgvuldiger wordt gekeken naar samenkomsten tijdens de Vredesweek in Apeldoorn.”

Apeldoorn

Binnen Apeldoorn leidde de uitlatingen van Blok vorig jaar tijdens de Vredesweek tot een flink conflict tussen de organisatie van de week en de Joodse gemeenschap. Tom Fürstenberg van de stichting Joods Apeldoorn zat in de zaal tijdens de gewraakte toespraak. Hij stoorde zich enorm aan de uitlatingen van de voorman van Sabeel. Bovendien zegt hij dat hij vooraf gewaarschuwd had voor de spreker.

De ruzie is pas onlangs bijgelegd, zo blijkt ook uit het recente persbericht van de gemeente Apeldoorn, die bemiddelde. Ook wordt vermeld dat in het vervolg zorgvuldiger wordt gekeken naar samenkomsten tijdens de Vredesweek.

Wees de eerste die reageert op "Weer oproep aan kerk om banden met Sabeel te verbreken"

Geef een reactie