Yeshua was een bouwvakker

Opleidingen en studies, de maatschappij hecht er veel waarde aan. Wij ook. Gewoon omdat zo’n papiertje het leven makkelijker kan maken. Toch leren we onze kinderen dat er meer is. Dat wijsheid niet veel met opleiding te maken heeft, maar van de Eeuwige komt.

Tijdens mijn jaren als freelance tekstschrijver heb ik honderden mensen geïnterviewd, verschillende mensen met uiteenlopende achtergronden. Een van de eerste was een man uit Almelo die zijn viswinkel had uitgebreid. Een artikeltje waard. Beschroomd overhandigde de visboer mij een velletje waarop hij de geschiedenis van zijn bedrijf had geschreven en zei onzeker: “Waarschijnlijk staat het vol spelfouten, want ik heb alleen maar de basisschool afgemaakt.”

Hij zei ‘u’

Volgens mij zei hij zelfs ‘u’ tegen mij. Ik, toen net achttien en een eerstejaars studentje Journalistiek, voelde me daar zeer ongemakkelijk onder. Hij had een florerend bedrijf en ik kwam net kijken – waarom zette hij mij op een voetstuk?

Tegen onze kinderen zeg ik wel eens: wijsheid leer je niet op school, daarvoor moet je bij de Eeuwige zijn. Dat zie ik ook om me heen: dat wijsheid niets te maken heeft met scholing, maar met het kennen van de Eeuwige.

Eerzaam

In tegenstelling tot hoge opleidingen en studies, staat het werken met de handen helaas niet hoog aangeschreven in onze samenleving. In het vroegere Israël was dit wel het geval, was het juist eerzaam om je handen te gebruiken. Diverse rabbi’s kenden een vak. Paulus of Sjaoel was bijvoorbeeld tentenmaker.

Ook Yeshua zelf heeft een vak geleerd waarbij hij zijn handen moest gebruiken. Wist je dat Hij een bouwvakker was? In de Evangeliën wordt Jozef een timmerman genoemd. In de grondtekst staat het Griekse woord ‘tekton’, een woord dat meer omvat dan alleen timmerman. Het betekent ook bouwmeester, handwerksman en zelfs maker van liederen.

Steenrijk

In Galilea was niet veel hout beschikbaar. Iedereen die wel eens door Israël is gereden weet dat het steenrijk is: rijk aan stenen. Waarschijnlijk ging Yeshua, net als alle andere Joodse jongens, op vijfjarige leeftijd naar de synagoge om de Tora te bestuderen. Met behulp van de boeken van Mozes leerde Hij lezen, schrijven en rekenen. Vaders hadden de taak hun zonen een vak te leren, meestal het vak dat ze zelf ook uitoefenden. Zo leerde Yeshua van Jozef het vak van de tekton, van steen houwen, metselen en timmeren.

Het is nog niet duidelijk wat onze kinderen later voor beroep kiezen en dat is prima. We stimuleren hen om altijd zelf te blijven nadenken. Dat, ook al vertelt de maatschappij hun wat anders, hun waarde niet afhangt van een papiertje. Dat het eerzaam is om met je handen te werken. Dat echte wijsheid volgt uit het kennen van de Schriften, van de Eeuwige. Dat bouwvakker een beroep is om trots op te zijn!

2 Reactiesop"Yeshua was een bouwvakker"

  1. Yeshua of de Heere Jezus zoals ik placht Hem te noemen was zoon van Jozef, in deze betekent dat erfgenaam. Maar de Heere Jezus werd net als Zijn discipelen visser, ‘visser van mensen’.

    Israël was misschien niet rijk aan hout maar dat werd gewoon geïmporteerd, Israël had in de tijd van Koning David al handelsbetrekkingen met wat nu Amerika heet (Zie ‘Onbekend Israël’ ISBN: 978-90-808032-0-6)

  2. ik lees graag je blogs, lekker ontspannen, gewoon leven zonder problemen.
    Ik denk dat je qua aardse stiefvader gelijk hebt dat Yeshua bestemd was om een bouwvakker te worden.
    We lezen er niets over behalve..op 12 jarige leven verteld Hij dat Hij met de zaken van Zijn hemelse vader moet bezig houden.
    Zou het kunnen dat Yeshua niet een bouwvakker werd maar een landman of een tuinman of een combinatie van een soort boer met schapen en oogst? Als ik iemand tegen kom die een vergelijking wilt maken van Zijn huis of leven dan hoor je vaak zijn of haar werk daarin. Maar Hij heeft het over ‘ ik ben de goede herder’, ‘mijn schapen’, ‘Mijn vader is de landman’, ‘ heeft een wijngaard’, ‘een zaaier’. Zou Yeshua misschien niet alleen doen wat de Vader zegt, maar ook doen wat de vader doet? Als Hij tenslotte op is gestaan wordt Hij niet verward met de metselaar maar als de tuinman. Gewoon een gedachte. shalom Ray william

Geef een reactie