SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf in Israël: ‘We willen elkaar versterken’

Dijkgraaf in Israël

JERUZALEM | “Het is moeilijk om optimistisch te zijn over Israël.” Dat schrijft SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf afgelopen vrijdag in zijn weblog over zijn reis naar Israël, waar hij deze week samen met vrijwilligers van Christenen voor Israël projecten en bedrijven bezoekt.

“Daarmee willen we in Den Haag ook politiek aandacht creëren voor waar we mee bezig zijn”, laat hij weten aan MessiaNieuws.nl. Hij vertelt: “Recent is er een motie aangenomen van Van der Staaij (lijsttrekker SGP, red.), waarin we vragen om positieve samenwerking tussen Israël en Nederland op economisch terrein. Die vraag is aan de regering gericht. In plaats van af te wachten wat de regering er mee doet, vinden we dat we zelf het voorbeeld moeten geven. Dat we zelf concreet wat moeten doen. Deze reis is daarvoor zeer geschikt.” Met in zijn kielzog ook een twintigtal ondernemingen uit de achterban van de SGP wil hij aan Israël laten zien dat ze achter de Joodse staat staan. “We willen elkaar versterken”, zegt Dijkgraaf.

Paniek bij de beveiliging

“Het is bijzonder om te merken hoe hartelijk we verwelkomt werden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken”, aldus Dijkgraaf. “Je kunt je voorstellen dat er zeer scherpe veiligheidsmaatregelen zijn. Nu waren we vergeten de groep van 30 personen te herinneren aan het feit dat een paspoort ter identificatie verplicht was. Lang niet iedereen had er een bij zich. Dat leidde even tot paniek bij de beveiliging, tot degene die verantwoordelijk was voor de relaties tussen Nederland en Israël voorstelde dat ik de namen zou oplezen van degenen die naar binnen gingen. Op mijn gezag was het dan wel goed. Een blijk van vertrouwen – hartverwarmend.”

Zorgen over de VN Conferentie

Ondanks deze mooie anekdote, lijkt er weinig reden voor positiviteit. Afgaande op Dijkgraafs recente verslag, waarbij hij vertelt hoe hij geconfronteerd wordt met alarmerende feiten: de bedreiging van Iran, die ‘vanuit Israëlisch perspectief gevaar nummer een is’, maar ook Hamas en IS. Daarnaast schrijft hij dat er zorgen zijn over de VN-conferentie die 15 januari wordt gehouden in Parijs.

Recht

Dijkgraaf verhaalt daarbij over een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken die precies weet te verwoorden wat de kern van het probleem is. Een ‘tweestatenoplossing’ zoals de VN die wil opleggen, raakt die kern allesbehalve, aldus Dijkgraaf in zijn blog van vrijdag. “De kern is dat omliggende landen Joden niet het recht gunnen om hier te wonen.”

Hoop

Desondanks houdt men de moed erin: ‘We blijven hoop houden en strijden’, zo kreeg hij te horen. Nog even en dan zit zijn bezoek aan Israël erop. Dijkgraaf schrijft: “We wensen aan het einde van de meeting de Israëlische staf Gods zegen toe voor hun werk en voor vrede van Israël.” Voor SGP is Israël steunen een werkwoord. Dijkgraaf zal dat na terugkomst zeker verder waarmaken, zo belooft hij.

Dijkgraaf in Israël volgen? Op het Facebookprofiel van Elbert Dijkgraaf staan de blogs die hij dagelijks publiceert op Refdag.nl onder elkaar.

Lees ook: Kees van der Staaij: ‘Verbondenheid met Israël steeds sterker’

Geef een reactie