DEN HAAG – Ze waren met ongeveer 120 Nederlanders gisteren in Parijs. Binnen spraken ministers uit zo’n 70 landen over de ‘tweestatenoplossing’. Buiten betuigden de Hollanders samen met Franse Joden hun steun aan Israël. “Mensen waren onder de indruk dat we helemaal uit Nederland waren gekomen”, zegt organisator Jack van der Tang een dag later.
Het was afgelopen zondag de dag waarop Frankrijk vlak voor het aantreden van de nieuwe Amerikaanse pro-Israël president Donald Trump, nog even een krachtig signaal wilde afgeven aan de wereld. ‘Er moet een Palestijnse staat komen,’ luidde de boodschap uit Parijs. Noch Israël, noch de Palestijnse Autoriteit waren overigens aanwezig op de conferentie, die vooral een symbolische waarde had.
Het was emotioneel. Iedereen heeft zo wel een bijzonder gesprek gevoerd met iemand uit de Franse Joodse gemeenschap.
Toen Van der Tang van de christelijke organisatie Pillar of Fire in Den Haag vorige week hoorde dat Franse Joden tijdens de conferentie hun steun aan Israël wilden betuigen, besloot hij daarbij te willen zijn. Met tien bussen voor elk tien personen en nog een aantal auto’s werd daarom zondag in alle vroegte koers gezet richting Parijs. Er waren deelnemers uit verschillende delen van het land – van Urk tot Katwijk, Soest en Zutphen.
Bij het parkeren in Parijs had Van der Tang naar eigen zeggen al direct een gesprek. Dat was met een leider van de Joodse beweging in Frankrijk. “Het was emotioneel. Iedereen heeft zo wel een bijzonder gesprek gevoerd met iemand uit de Franse Joodse gemeenschap.” Met name de bijbelteksten die op spandoeken waren te lezen, maakten indruk.
Noodtoestand
Sinds de aanslagen van 2015 in Parijs, geldt in Frankrijk nog steeds de noodtoestand. De beveiliging was dan ook enorm. “Maar ik heb me geen moment onveilig gevoeld”, zegt de Haagse organisator van de trip. “Na afloop wilden we nog even gaan kijken in de straat waar de conferentie werd gehouden, maar daar was de beveiliging helemaal enorm. Je kon er niet bij komen en er hing ook een gespannen sfeer. Zeker toen een groepje radicale Joden uit Frankrijk er wilde demonstreren.”
Foto
Het gezelschap wilde graag nog een ‘bewijsfoto’ maken waarop duidelijk te zien is dat de groep in Parijs is geweest. Diverse pogingen om met een groot spandoek op de foto te gaan op de Champs Elysées werden onmogelijk gemaakt door beveiligers. Frankrijk staat wat dat betreft op scherp. Uiteindelijk lukte het toch op de Place de la Concorde, het grote plein met de markante naald in het midden.
Maar wat was het resultaat van de conferentie. Moet dat niet in het artikel genoemd worden?