Israëlische ambassadeur gezegend op welkomstreceptie

Ambassadeur Aviv Shir-On wordt ingezegend

DEN HAAG | “De koning is belangrijk, maar ik denk dat wij belangrijker zijn”, aldus Jack van der Tang van Pillar of Fire tegen de nieuwe ambassadeur van Israël. Aviv Shir-On kreeg woensdag een hartelijke ontvangst, waarbij ruim 80 belangstellenden hem inzegenden in zijn functie.

Shir-On diende hiervoor als Secretaris Generaal van Europese Zaken binnen het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook vervulde hij eerder de ambassadeursfunctie in Duitsland en Oostenrijk. Vanaf oktober is hij in Nederland. Woensdag was hij aanwezig bij het IsraëlPlatform, om kennis te maken met diverse organisaties en bedrijven die op een of andere manier in Israël investeren of het volk van Israël ondersteunen, zoals Pillar of Fire dat doet. Van der Tang die de receptie als coördinator van het Israëlplatform organiseerde refereert met zijn eerdere uitspraak dan ook aan die steun.

Gebeden

“We houden van de God van Israël. Daarom willen we het volk van Israël ondersteunen en liefhebben”, aldus van der Tang, oprichter en directeur van Pillar of Fire. Tegen de ambassadeur zei hij in een kwinkslag: “U bezocht dan wel vanochtend de koning, maar wij zijn belangrijker”. Een uitspraak die hem een lachsalvo opleverde vanuit de zaal. Daarbij verhaalde Van der Tang hoe 120 mensen afgelopen zondag afreisden naar Parijs om achter Israël te staan, tijdens de VN Conferentie die vooral tegen Israël gericht leek. Deze VN Conferentie onder leiding van de Franse president Hollande, ging wederom over de veelbesproken tweestatenoplossing en de erkenning van Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad. “Met ons hebben mensen door heel Nederland gebeden voor deze conferentie”, vertelt Van der Tang. “Daarbij zijn er nog veel meer mensen dan hier aanwezig kunnen zijn, die Israël ondersteunen.”

Zonder strategie

Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) die net terug is van zijn werkbezoek aan Israël, waar hij met een tiental entrepreneurs Israël bezocht, beaamt het belang van die steun. In een toespraak zegt hij: “Wat we u kunnen bieden, meneer de ambassadeur, is onze volledige steun. We zullen achter u staan, en achter het volk van Israel. Ik wens U toe wat we niet van onszelf hebben, maar van God krijgen: hoop, geloof en liefde.” Dijkgraaf maakt daarbij de vergelijking met Mozes, die het volk van Israël door de woestijn leidde zonder plan, en zonder strategie. Hij ging achter de wolkkolom aan overdag, en de ‘pillar of fire’ leidde hem ’s nachts. Zo wenst hij dat we ook vandaag de dag hetzelfde doen. Dat ‘we’ de God van Israël volgen, en niet alleen maar ‘slim proberen te zijn’.” Desondanks meent hij wel: “Strategisch en slim denken? Ja, natuurlijk moeten we dat doen! Israël ondersteunen? Ik zeg yes! In Israël investeren? Ook daar zeg ik ja tegen. Zo lang het maar allemaal binnen Zijn doel met Israël en ons past.”

Economische crisis

Binnen de speech van Dijkgraaf valt een rode lijn te ontwaren, die ook terugkomt in de toespraak van de ambassadeur: hoop. Aviv Sir-On: “In het Hebreeuws is een gezegde: als we de Farao kunnen overleven, dan kunnen we elk obstakel overwinnen.” Hij legt uit wat hij bedoelt: “Belangrijk is dat het Joodse volk Egypte overleefde door hoop. Die ongelofelijke reis door de woestijn kan alleen maar uitgelegd worden doordat de hoop levend wordt gehouden en het vertrouwen in God ook. Tot op de dag van vandaag zijn we altijd opgejaagd. Iedereen wil het volk of het land vernietigen. Gezien dat feit is het opmerkelijk  dat de Israëlische economie het zo goed doet. Ondanks de moeilijke situatie in Midden Oosten, en economische crisis.”

Jubilea

2017 gaat een belangrijk jaar worden voor Israël. Shir-On vertelt hoe ook deze week weer een aanslag heeft plaatsgevonden, en dat er ondanks de hoop ook zorgen zijn. “Dit laat zien dat onze vijanden altijd daar zullen zijn, en dat ze altijd het tegenovergestelde zullen willen van wat Israël wil, en van wat rechtvaardig en goed is. Met ons geloof zullen we dit overwinnen.” Shir-On focust daarbij op de positieve punten: de jubilea die Israël dit jaar te vieren heeft, met onder andere in 1897 het eerste congres van Basel (Zwitserland), 1917 de Balfour verklaring, 1947 de US resolutie, waarin een onafhankelijke staat Israël werd uitgeroepen, 1967 de hereniging van Jeruzalem en in 1977 vrede met Egypte, toen Sadad naar Israël kwam.” Hij voegt daaraan toe dat 2017 wel eens een nieuwe mijlpaal zou kunnen zijn, als de aanstaande president Trump de ambassade zou verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. “Dat zal niet zonder slag of stoot zijn”, meent hij. “Echter, we hebben hoop, en vertrouwen in de Almachtige.” Hij haalt daarbij het gezegde van David Ben Gurrion aan, die zei: ‘In het Heilige land zijn degenen die niet in wonderen geloven geen realisten.’

Eerste kennismaking

Zelf gelooft hij dat wonderen, zoals ze in die tijd gebeurden nog steeds mogelijk zijn. “Hoe anders valt te verklaren dat Israël en het Joodse volk al die tijd met zoveel vijanden overeind blijft? En het zelfs heel goed doet in zo’n onrustig gebied. De steun die we hebben ontvangen van iedereen, in het bijzonder van de Almachtige, en het feit dat ik hier sta, onder vrienden, is een continuering van deze lijn.” Shir-On refereert daarbij aan de verhalen vol hoop, zoals hij ze kent, en zijn eerste kennismaking met Nederland: “Die begon al heel vroeg. De eerste keer dat ik over Nederland hoorde, was toen mijn vader mij vertelde dat hij in het Britse leger heeft gevochten voor de bevrijding van Nederland. Hij vocht in Breda en in Tilburg. Toen ik ambassadeur was in Bonn, waren dat plekken die we samen bezochten. Het maakt mij trots. Zeker nu ik ambassadeur ben in Nederland.”

Zegen

Aan het einde van zijn toespraak krijgt Shir-On en ferme handdruk, waarna hij wordt ingezegend door alle aanwezigen. Met opgeheven handen, terwijl Van der Tang de zegen uitspreekt: “We zijn dankbaar dat de ambassadeur hier is. We willen hem zegenen. Wilt U hem wijsheid geven, zodat hij zijn werk kan doen op een geweldige manier. Dat hij alles gaat doen wat U wilt. We willen door hem ook het volk van Israël zegenen. Dus, wees gezegend in de naam van de God van Israël. Amen.”

Lees ook: ‘Het maakte indruk,’ zegt organisator supportreis naar Parijs

1 reactieop"Israëlische ambassadeur gezegend op welkomstreceptie"

  1. Shalom chaverim;
    Op zich een goed en positief artikel aangaande de ontvangst v/d Israëlische ambassadeur door “Pillar of Fire”.
    Echter, de tekst wordt sterk negatief beïnvloedt door het oneigenlijke gebruik van het woord ’tegen’.
    Shavuah Tov.

Geef een reactie