14-jarige Palestijnse zelfmoord-terrorist vertelt alles

Foto: Levi Zoutendijk

Na negen jaar in de gevangenis heeft een Palestijnse man, die op het laatste moment toch niet dood wilde, nu een nieuw perspectief op het Israëlisch-Palestijnse conflict en hij is vastbesloten om een normaal leven te leiden en dit aan de jongeren in Nabloes te vertellen.

Op 24 maart 2004 rende een 14-jarige Palestijnse jongen naar een groep Israëlische soldaten bij een controlepost in de buurt van Nablus met een bomvest van 8 kg om zijn lichaam, met de ontstekingskoord in zijn trillende hand. Op slechts enkele meters van de soldaten van het 202 Parachutisten Bataljon stopte de jongen plotseling, stond verschrikt stil en hief zijn handen in overgave omhoog, onder de waakzame ogen van talrijke IDF-sluipschutters. De explosieven­opruimings­dienst stuurde een robot met een schaar naar de jongen, knipte het bomvest van zijn lichaam en bracht hem op veilige afstand voordat de robot de krachtige bom tot ontploffing bracht.

‘De Explosieve Jongen’, zoals hij in de Israëlische pers werd bestempeld, is Hussam Abdo, die negen jaar in een Israëlische gevangenis heeft doorgebracht voor zijn poging tot een zelfmoordaanslag. ‘Ik kwam om te exploderen,’ vertelde de jongen aan de autoriteiten, ‘voor 100 shekels en een belofte van seks’.

Nu, 15 jaar later, sprak Abdo met Mako, een populair Israëlisch nieuwsportaal, om zijn verhaal te vertellen en hoe de tijd in een Israëlische gevangenis zijn leven veranderde. ‘Mijn hele leven is sinds die tijd veranderd’, zei Abdo. ‘Ik was zo bang. Ik was nog maar een jongen en wist niet waarom ik dit deed. Als ik toen wist wat ik nu weet, zou ik dat nooit gedaan hebben’, vertelde de nu 30-jarige Abdo.

Abdo begrijpt nu, dat hij door de Palestijnse terreurgroep Al Aqsa Brigades werd gehersenspoeld tot iets verschrikkelijks. Na negen jaar in een Israëlische gevangenis werd hij vrijgelaten met de duidelijke beslissing om zijn vorige leven achter zich te laten en een beter mens te worden. Tegenwoordig runt de ‘Explosive Boy’ een klein koffiehuisje op de open markt van Nabloes, zorgt voor zijn gezin, en dankt God elke dag dat hij door de Israëlische soldaten gevangen werd genomen voordat hij zichzelf en anderen kon laten ontploffen.

Toch leeft Abdo nog steeds met het wrede cynisme van de Palestijnse terreurgroepen die een jonge jongen ervan hebben overtuigd zelfmoord te plegen en daarbij andere mensen te vermoorden. ‘Ik vertelde hen dat ik mezelf wil opofferen’, legde hij uit. ‘Maar ik was een jongere. Ik begreep helemaal niet wat ik deed. Het voelde voor mij als een spelletje’.

Abdo erkent nu, dat wat hij deed verkeerd was, en hij kan niet begrijpen hoe mensen van een jong en verward kind gebruik konden maken om hem zijn dood in te sturen. ‘Als ik terug in de tijd kon gaan, zou ik dat jongetje vertellen dat hij terug moet gaan naar zijn familie, zijn moeder en vader en zijn huis en een fatsoenlijk leven moet leiden, en niet deze wrede dingen die slechte mensen ons vragen,’ zei hij.

‘Het zou voor ons allemaal beter zijn, Jood en Arabier, als we konden leren samen te leven’, gelooft de jongen die is opgevoed om Joden te haten en te doden. Hij vertelt andere jongeren in Nabloes, dat het een grote fout zou zijn om anderen en jezelf te doden voor de Palestijnse terreurorganisaties.

Het heeft negen jaar in een Israëlische gevangenis geduurd, voordat Abdo een andere kijk kreeg op het leven en het Israëlisch-Palestijnse conflict. Er wordt echter door Hamas en de PLO een nieuwe generatie Palestijnse jongeren opgevoed met dezelfde technieken, nog steeds worden kinderen gehersenspoeld om te geloven dat het doden van Joden, zelfs al moeten ze zichzelf doden, noodzakelijk en eervol is. ‘We zullen alle Joden doden’, zei een 13-jarige jongen die een groot deel van een nieuwe generatie Palestijnse kinderen vertegenwoordigt. ‘Het is slechts een kwestie van tijd en gelegenheid voordat we hen allemaal zullen doden,’ verklaarde hij vol vertrouwen, terwijl een groep van zijn vrienden applaudisseerde.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:       21-07-2019
Auteur:       David Lazerus
Website:     https://www.israeltoday.com

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "14-jarige Palestijnse zelfmoord-terrorist vertelt alles"

Geef een reactie