17 tips om de Grote Verzoendag mee door te komen

Het vasten tijdens Jom Kippoer, dat dinsdagavond begint, is voor sommigen een zware opgave. Voorganger Wim Verdouw geeft daarom zeventien praktische tips om de Grote Verzoendag mee door te komen. 

1.     Lees Handelingen 27:1-13

2.    Minder vanaf ongeveer vier dagen van tevoren alvast met cafeïne, koffie, thee, cola en chocola

3.    Vier dagen voor de Grote Verzoendag … minder vet eten … minder zwaar tafelen … minder/geen alcohol

4.    Leer kinderen langzaam te beginnen met vasten:
– Maak er een spelletje van
– Maak er een uitdaging van
– Om te beginnen: geen lekkernijen
– Dan alleen de maaltijden … en tussendoor vasten
– Dan zo ver mogelijk komen … en vasten alleen onderbreken met water en brood in de keuken …
– Elk jaar iets verder komen …

5.    Als je nog moet werken (ziekenzorg? … nog niets geregeld?): vast tot aan het ontbijt, ontbijt stevig, eet normaal op het werk en vast weer bij thuiskomst met de rest van het gezin … en regel vrij voor volgend jaar(!)

6.    Eerste niveau: geen lekkernijen. Tweede niveau: wel drinken, niet eten. Derde niveau: niet eten en niet drinken. Bij doorbreken vasten: drink alleen … eet nog niet; nog niet haalbaar: drink en eet brood zonder boter … en vast tussendoor … iedereen kan afzien van lekkers en lekkere dingen … (vasten = afzien)

7.    Vasten is een vorm van aanbidden en smeken, terwijl men afziet van zinnelijk genot. Seks op de Grote Verzoendag of een James Bond film kijken is dus zéér onlogisch

8.    Men krijgt door een totaal vasten héél véél tijd: Besteed tijd: slapen, bidden, rusten, Bijbel, meditatie

9.    Te bestuderen Bijbelgedeelten voor de Grote Verzoendag: Leviticus 16 & 23; Numeri 28 & 29; Jesaja 58; Handelingen 27; Openbaring 20 en het boek JONA

10.   Kleed je warmer, doe een extra trui aan! Zonder energie-inname krijg je het allengs steeds kouder

11.   Ga naar een heilige samenkomst in de buurt en blijf voor de rest zo veel mogelijk thuis

12.   Neem een niet al te vette feestelijke maaltijd vóór zonsondergang voor het begin … en sluit de Vasten met een Feestelijk maal ná zonsondergang om het einde van de Vasten te vieren. Velen gaan dan bijvoorbeeld lekker uit eten

13.   God wenst ons niet in de problemen te zien: zwakken, zieken, zwangeren en zogenden hoeven niet te vasten, maar mogen dat wel als ze willen, zoals kleine kinderen. Veiligheid eerst! Vast niet … of houd alleen een drink- of lekkernijvasten

14.   Kijk in de gids. Vaak wordt er live een Grote Verzoendagdienst (in België) uitgezonden vanuit de Synagoge te Brussel of Antwerpen op de avond tevoren. Om een stukje van de Synagogedienst mee te maken is televisiekijken geoorloofd en een mooi middel op zo’n vastendag … Indien vastgelegd op video van vorige jaren: bekijk de Grote Verzoendagdienst … men leert dan altijd … al was het alleen maar om te zien hoe Joden hun Vasten vieren! Neem Grote Verzoendagdiensten van de Joodse Omroep of VRT op, dan hebt u wat voor komende jaren. Het is goed een lange vastendag en slapen en Bijbellezen te doorbreken met een stukje video over de Verzoendag.

15.   Kleine kinderen kunnen niet zonder spel. Benadruk rustigere spelletjes. Kleuren. Tekenen, etc. Lees uit de Kinderbijbel het verhaal van Jona voor … de Assyriërs lieten zelfs hun vee vasten!

16.   Onthoud je van je normale email, internet, telefoon en ander communicatieverkeer. Vasten is afzien, en het niet willen strelen van de zinnen. Er is geen beter middel dan over de Verzoendag te leren via studies op het internet, Google en Wikipedia … èn de Bijbel.

17.   Werk niet, doe zo weinig mogelijk:

     Jaarlijkse Sabbat         -> heilig

     Wekelijkse Sabbat      -> heiliger

     Grote Verzoendag     -> heiligste dag van het jaar

Wees de eerste die reageert op "17 tips om de Grote Verzoendag mee door te komen"

Geef een reactie