Christen schenkt kunstwerk aan synagoge Middelburg

Jaap van 't Veer schenkt een kunstwerk aan de synagoge van Middelburg.
MIDDELBURG | De christelijke schrijver en kunstenaar Jaap van ’t Veer onthult vrijdag een door hem geschonken bronzen beeld in de synagoge van Middelburg.

Het beeld draagt de titel The Chosen, van het gelijknamige boek van de bekende joodse schrijver Chaim Potok. Van ’t Veer, christen, schenkt het kunstwerk vanuit zijn verbondenheid met het Joodse volk en de Middelburgse synagoge, meldt de Zeeuwse krant PZC. In het beeld zijn drie vrouwen te zien, die voor de wanhoop en het leed van het Joodse volk staan.

De in Oostkapelle woonachtige Van ’t Veer is volgens de krant ernstig ziek en wil het beeld daarom nu graag ter beschikking stellen aan de Joodse gemeenschap in Zeeland. De Stichting Synagoge Middelburg en de Joodse Gemeente Zeeland hebben zijn gift direct in grote dank aanvaard, zegt Aad Vos, secretaris van de stichting.

Het kunstwerk komt in de voormalige ruimte voor de mikve te staan, waar Joden een ritueel bad konden nemen. Op het beeld staat een Nederlandse en Hebreeuwse tekst uit Psalm 23:

‘Ook al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik ben niet bang want Gij zijt bij mij’.

De onthulling is besloten.

De synagoge in Middelburg bestaat al meer dan driehonderd jaar. Ook is er in de Zeeuwse stad een Joodse begraafplaats te vinden. De Joodse gemeenschap in Zeeland bestond van oudsher vooral uit Asjkenazische Joden, veelal gevlucht uit Midden- en Oost-Europa.

Wees de eerste die reageert op "Christen schenkt kunstwerk aan synagoge Middelburg"

Geef een reactie