Actie tegen Israelische wijn bij de HEMA mislukt: #tipvanMieke

Foto: Levi Zoutendijk

Wat bedoeld had moeten zijn om Israelische wijnen uit de schappen bij de Hema te krijgen, is uitgelopen op een run op de drank uit Israel. Met de door CIDI gedeelde hashtag #tipvanMieke delen liefhebbers van de wijn uit de heuvels van Judea trots hun aankoop op sociale media, in reactie op een vraag over de plaats van herkomst door een BDS-activiste.

Anti-Israelactivist Mieke Zagt zag gisteren tot haar schrik wijnen uit Israel in de schappen van de HEMA. Hierop snelde ze zich naar Twitter om bij de Nederlandse winkelketen het volgende neer te leggen: “Zowel Efrat als de Judean Hills liggen in bezet Palestijns gebied. Efrat is een illegale Israelische kolonie. Kunt u de bestemming controleren?”

De heuvels van Judea liggen echter niet geheel in betwist gebied. Zo valt het gebied ten westen van Jeruzalem ook onder Judea. Deze nuance was aan Zagt echter niet besteed. Haar vraag aan HEMA had dan ook niet het gehoopte effect: in plaats van dat de wijn in de verdomhoek werd gezet, ontstonden er oproepen om deze drank uit Israel juist wel te kopen, veelal onder de hashtag #tipvanMieke. Na onderzoek kwam ook de HEMA tot de conclusie dat de wijn niet uit betwist gebied maar uit een kibboets ten westen van Jeruzalem komt.

Het CIDI riep op tot het plaatsen van foto’s van aankopen van de wijn uit de Judean Hills met de hashtag, waar veel respons op kwam. De hashtag is zelfs trending op Twitter geworden.

Dit bericht verscheen voor het eerst op de website van het CIDI.

1 reactieop"Actie tegen Israelische wijn bij de HEMA mislukt: #tipvanMieke"

  1. Baruch HaShem! Bedankt #Mieke. Toda Raba
    L’Chaim!

Geef een reactie