Update situatie rond Gaza

Foto: Levi Zoutendijk

De laatste ontwikkelingen op Gaza wijzen op een langzame terugkeer tot het normale leven in plaatsen langs grens met Gaza. Ondanks dat premier Netanyahu dreigt met harde actie, komen er berichten binnen dat de IDF wegblokkades aan het weghalen zijn. Ook het treinverkeer zal aan het begin van de avond weer worden hervat in het zuiden van het land.

Door Joop Soesan

Eerder vandaag werden er door verschillende Israëlische ministers verklaringen uitgegeven dat er “geen sprake is van een staakt-het-vuren”. Israel lijkt echter over te gaan tot wat al jaren het beleid is: “Rust voor rust”. Met andere woorden als Hamas en de andere terreurorganisaties zich rustig houden dan doet Israel dat ook.

Wel blijft de IDF met de extra troepen aan de grens gestationeerd. Dit zal ook te maken hebben met de aangekondigde grote “March of the Millions” demonstratie van Hamas aanstaande zaterdag. Die dag wordt door Hamas gevierd dat er 1 jaar rellen aan de grens met Israel zijn, als onderdeel van de fictieve “Recht op Terugkeer”.

Of deze relatieve rust aan de grens met Gaza goed zal uitpakken voor Netanyahu tijdens de twee weken die nog zijn te gaan zijn tot aan de verkiezingen, moet worden afgewacht. Aan de ene kant wil de Israelische bevolking rust en zit het land niet te wachten op wéér een oorlog. Aan de andere kant bleek uit een vanochtend gepubliceerde opiniepeiling dat veiligheid het belangrijkste thema is voor de kiezer en sommigen roepen voor een hardere aanpak, ook ter linker zijde van het politieke spectrum.

Dit bericht verscheen voor het eerst op de website van Joods.nl

Wees de eerste die reageert op "Update situatie rond Gaza"

Geef een reactie