Archeologie: Conserveren van een oude synagoge

In deze video ziet u het conserveren van de resten van de oude synagoge in de religieuze kibboetz Tirat Tzvi, 10 km ten zuiden van Beth She’an. Deze is in 1937 opgezet als verdedigingswerk tegen Arabieren door Duitse, Poolse en Roemeense Joden.

Bij de conservering van de oude synagoge werden de kinderen van de kibboets volop ingeschakeld om hen hierbij te betrekken. De oude fundamenten werden verstevigd, er werd gezocht aar oude voorwerpen, en de kinderen bouwden met steentjes het oude mozaïek na, dat opgeslagen lag in de kelders van het Israel Museum. Het oorspronkelijke mozaïek heeft een plaats gekregen in de nieuwe synagoge.

Een weergave van de gesproken tekst van deze video:
‘Kort na Pesach begonnen we hier te graven. De oude synagoge is uit de tijd van de Talmoed. Ons doel is alles weer op te graven. Dit is werkelijk onze historie. We herstellen eerst het mozaïek, en het wordt niet afgedekt. Integendeel, het zal zichtbaar blijven om gezien te worden.
Jullie graven hier, en alles dat jullie vinden doen jullie in de emmer. Het is leuk om nieuwe dingen te vinden. Plotseling vind je dingen waarvan je niet wist dat ze daar waren. Ik ben gewend dat mijn synagoge daar is, en wist niet dat er zoiets hier is.

‘We verbinden de nieuwe kibboets Tiran Tzvi met de oude nederzetting uit de zesde eeuw. Je kunt het echt een groot feest noemen. Het is een religieuze gebeurtenis voor ons en natuurlijk voor de bewoners van de kibboetz.
Nu brengen we materiaal aan en gebruiken een kleine troffel voor de afwerking. Hier maken we de steen nat. Het is net zoals ze de steen geplaatst hadden.

We zien op de achtergrond de synagoge van de kibboetz. De mozaïek erop met de menorah lag 20 jaar opgeslagen in de kelders van het Israël Museum. Pas na een uitgebreide brief­wisseling stemden ze er in toe, deze naar de kibboetz te brengen. Hij verbindt ons met wat hier 1400 jaar geleden was, een Joodse neder­zetting uit de Talmoedische periode.

Kopieer de menorah steentje voor steentje. Plaats elk steentje grenzend aan de zwarte lijn aan de binnenkant en de buitenkant. Het is belangrijk dat ze netjes en recht geplaatst worden.
Natuurlijk is het niet de professioneelste en nauw­keurig­ste manier van werken, maar het is belangrijk hen in deze ervaring te laten delen en hen met de historische plek te verbinden.
Ik ben er enthousiast over, omdat er hier dingen zijn die 1400 tot 1500 jaar oud zijn. Het is bijna net als de mozaïek die in de synagoge hangt, alleen nieuwer, en hij komt in de oude synagoge, die we nu opgegraven hebben.
Twee maanden later: We hebben opgeroepen om historische sites te behouden en te adopteren. Wij conserveren de site ten behoeve van het Behoud van het Erfgoed van de Israel Antiquities Authority. We maken een plan voor de site, maken deze passend voor de behoefte van het publiek en de gemaakte afspraken, om deze een deel van het gewone leven te maken van de kibboetz, moshav of buurt, en doen zo een belofte dat de site werkelijk geconserveerd blijft.

Zie ook: Wikipedia

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Conserveren van een oude synagoge"

Geef een reactie