Archeologie: De oude vesting van Tzfat (Safed)

De stad Tzfat (Safed) is een van de vier heilige steden van Israël, naast Jeruzalem, Hebron en Tiberias, en de hoogst gelegen stad van het land. Hij ligt een aantal km ten noorden van het Meer van Galilea, en is het centrum van de Joodse mystieke stroming Kabalisme.

De oude vesting is met een hoogte van 834 meter boven de zeespiegel het hoogste punt van de stad. De prachtige vesting heeft honderden jaren van de rijke geschiedenis van het land Israël meegemaakt. Hij was een belangrijke strategische plaats voor militaire doeleinden, en werd veroverd door vrijwel elke grote mogendheid, van de Romeinen tot aan de Onaf­hanke­lijk­heids­oorlog van 1948, toen de Palmach hem veroverden met de luidruchtige ‘Davitka’ mortieren.

Safes wordt, met de naam Sepph, al genoemd in de geschriften van de Romeinse Joodse geschiedsschrijver Flavius Josephus als een versterkte stad in Opper Galilea. Safed werd van regionaal belang toen de Kruisvaarders er in 1168 een groot fort bouwden, dat 20 jaar later door Saladin werd veroverd en in 1219 werd verwoest. In 1240 kwam de stad weer in handen van de Kruisvaarders, die er een groter fort bouwden. Dit werd in 1268 vergroot en versterkt door de nogal bloed­dorstige Mamelukse sultan Baybars.

Nadat de Joden in 1492 uit Spanje werden verdreven, werden zij verwelkomd door de Turkse (Ottomaanse) sultan, en zij droegen bij aan de welvaart en maakten de stad tot een centrum van de productie van wol en textiel. In de eeuwen daarna waren er echter meermalen botsingen tussen de islamitische en Joodse bewoners. De laatste jaren hebben veel Joodse immigranten uit Rusland en Ethiopië zich in de stad gevestigd.

Bekijk en ervaar dit prachtige fort en maak een reis terug in de tijd om de rijke geschiedenis te ontdekken. Het is een reis die u niet wilt missen!

Bronnen: unitedwithisrael.org en.wikipedia.org
Zie ook: www.chabad.org met prachtige foto’s van Safed, waaronder de fraaie synagoge.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: De oude vesting van Tzfat (Safed)"

Geef een reactie