Archeologie: De steenkringen van Gilgal Refaim

In Groot-Brittannië is de oude stenencirkel van Stonehenge een beroemde megalitische plek, Israël heeft zijn oeroude Gilgal Refaim steen­kringen op de Golan­hoogten. De Arabieren noemen de plek Rujm al-Hiri, ‘hoogte van de wilde kat’.

De enorme steenkringen met een buitendiameter van 150 meter liggen op 16 km ten oosten van het Meer van Galilea, nabij de grens met Syrië, in een gebied dat nu een Israëlisch militair trainingskamp is. Alleen vanuit de lucht kun je een goed beeld krijgen van het bouwsel. In het weekeinde mogen toeristen de plaats vrij bezoeken. Het ligt vrij ver buiten de gebaande toeristische paden in Israël, nabij de Golan Trail.

De concentrische cirkels van stenen, gelegen op een groot plateau, zijn ongeveer 5000 jaar oud. De vier ringen, die deels onvolledig zijn, bestaan uit meer dan 42.000 basaltblokken. Basaltblokken zijn gemeengoed op de Golanhoogten, die een vulkanisch verleden kennen. In het centrum bevindt zich een heuvel van 20 meter diameter en van ongeveer 5 meter hoogte. Gilgal Refaim is ouder dan de Egyptische piramiden, en dateert uit ongeveer dezelfde tijd als het Britse Stone­henge. Maar wie bouwde dit monument, en waarom?

Gilgal Refaim betekent ‘Cirkel van reuzen’. De plaats wordt in verband gebracht met de Refaïeten, een oud ras van reuzen in dit gebied, die Abraham tegenkwam toen hij zich in het land Kanaän vestigde.
Later versloegen de Israëlieten onder Mozes de laatste koning van de Refaïeten, koning Og, in de stad Edrei, het huidige Daraa in Syrië. Gilgal Refaim ligt in zijn gebied.

Wie bouwde het, en waarom?
Hebben deze reuzen de site gebouwd? Het is mogelijk dat de Israëlieten dit veronder­stelden, of later de site en de bijbehorende mysteries in verband brachten met de bouw door deze Refaïeten.

Maar afgezien van de bijbelse legenden, iemand moet dit enorme bouwwerk hebben gebouwd. Maar we weten niet wie, waarom, wanneer of hoe.
Over zijn doel bestaan tal van theorieën, die geen van allen overtuigend waterdicht bewijs leveren. Zoals deze:
• Het was een graf. Het centrale bouwsel is vele eeuwen later gebouwd als een graf. Misschien doelt de vermel­ding van het bed van koning Og in Deutero­nomium 3:11 op diens laatste rustplaats?
• Het was een ‘lucht-begraafplaats’, waar doden werden neergelegd om door de gieren te worden verslonden, zoals dat gebruikelijk is in Tibet. Maar er zijn geen botten gevonden.
• Het was een primitief astronomisch observatorium en seizoen-kalender. Enkele openingen in de cirkels staan in lijn met de zomer-equinox.
• Het was een religieus centrum en vergaderplaats van de gemeenschap, waar de goden werden gedankt voor de nieuwe oogst.

De archeologische ontdekking
Yizthaki Gal en Shemarya Guttman merkten vijftig jaar geleden, tijdens een archeo­logische verkenning, een vreemd cirkel­vormig patroon op tijdens het bestuderen van een militaire luchtfoto van de centrale Golan, licht David Heyman toe in deze video. Ze markeer­den de locatie op hun kaarten en het eerste bezoek in 1968 onthulde een verba­zing­wek­kend mysterie dat nog moest worden opgelost. Het mega­lithische bouwwerk bestaat uit vijf concentrische steencirkels binnen elkaar. Het centrum van de site is een vijf meter hoge rots grafheuvel. Sinds de ontdekking van de site zijn drie verschillende teams begonnen met opgravingen, maar elke opgraving voegt alleen maar meer vragen aan de puzzel toe. De leeftijd van de site wordt betwist door de geleerden en varieert tussen het Chalcolithicum (3.500 BCE) of zo laat als Midden Brons (2.000 BCE).

Ook over het gebruik van het wordt getwist. Sommige geleerden zijn het erover eens dat het een oude graf­structuur is, omdat het zich in het hart van een grafveld van Dolmens bevindt, maar andere geleerden beweren dat de tombe later werd toegevoegd en dat de oor­spron­kelijke cirkels voor aanbidding door een oude stam waren als onder­deel van hun cultus. Moderne New Age groepen dragen bij aan het mysterie en verwijzen naar de cirkels als een oude kalender of een astro­nomisch observatorium. Ik heb ook theorieën gelezen dat de site een energetische hot-spot is en daarom geschikt voor buitenaardse ontmoetingen of communicatie met het hiernamaals…

Bronnen: nl.wikipedia.org, Jewoughtaknow,
Foto: Door ​Hebrew Wikipedia user אסף.צ, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6942968.

1 reactieop"Archeologie: De steenkringen van Gilgal Refaim"

  1. Leuke site, ook de directe omgeving laat veel aparte structuren zien tot en met hunnebedden. Wel moeilijk te berijden je hebt een 4wheel nodig. Ik wilde trouwens wel even doorgaan op de luchtfoto’s. Al jaren heb ik diverse contructies en archeologische sites gewoon via google maps opgespoord. De Bijbel heeft het over zo’n 60 steden die Mozes als ‘voorbeeld’ aan Jozua veroverd voordat Jozua hetzelfde aan de andere kant van de Jordaan moet doen. ER ligt op de Golan zoveel (en dat kan je al op maps zien) dat er gewoon niet genoeg geld en of capaciteit is om al die Project opgravingen uit te voeren.
    Shalom Raymond

Geef een reactie