Ein Karem is een duizenden jaren oud dorp, nu gelegen binnen de stadsgrenzen van Jeruzalem. Voor christenen is het een belangrijke plaats, waar volgens de traditie Johannes de Doper werd geboren en Maria haar familielid Elisabeth ontmoette.
Ein Karem was een rijk christelijk Palestijns dorp met oude overblijfselen uit de ijzertijd, de Romeinse, Byzantijnse, kruisvaarders- en Ottomaanse periode en later. De omgeving is nog natuurlijk, rijk aan waterwerken, landbouwterrassen, intacte natuur, bronnen, historische paden en wegen enz.
Mikwe, Joods ritueel bad
In de tijd van de Tweede Tempel, tweeduizend jaar geleden, was Ein Karem een Joods dorp. Dat bleek in 2015, toen tijdens de renovatie van een woonhuis onder de vloer van de huiskamer een mikwe, een Joods ritueel bad, werd ontdekt. De eigenaren ontvingen een certificaat van waardering van de Israel Antiquities Authority, omdat zij zich goede burgers hadden getoond door de ontdekking te melden en daarmee hadden bijgedragen aan het onderzoek naar het land Israël.
De mikwe is best groot, 3,5 x 2,4 meter en 1,8meter diep, uitgehakt in de rotsen en bepleisterd volgens de reinheidswetten van de halacha. Een trap leidt naar de bodem van het bad.
Bron van de Wijngaard
Ondanks de modernisering van de infrastructuur en het voortdurende leven in het dorp, behoudt het zijn hoge culturele waarden. De naam Ein Karem betekent, zowel in het Hebreeuws als het Arabisch, ‘Bron van de wijngaard’. Het dorp wordt tweemaal als ‘Beth Kerem’ vermeld in het Oude Testament, in Jeremia 6:1 en Nehemia 3:14.
Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 raakte het dorp ontvolkt, en vestigden Joodse nieuwkomers er. Tegenwoordig is Ein Karem een levendige bohemienwijk in Jeruzalem, die jaarlijks door miljoenen toeristen wordt bezocht.
Twee kerken
Twee plaatsen in Ein Karem, die een bezoek waard zijn, zijn de Kerk van de Geboorte van Johannes de Doper en de Kerk van de Visitatie. In de Byzantijnse periode zijn in Ein Karem diverse kapellen en kloosters gebouwd, welke tot ruïnes zijn vervallen, en deels herbouwd door de Kruisvaarders. (zie voor details Holylandsite.com)
In deze video brengen we een bezoek aan de prachtig versierde Kerk van de Visitatie, die na de Tweede Wereldoorlog door de Franciscanen werd gerenoveerd. Op een buitenmuur is de Lofzang is in meer dan 50 talen het Magnificat, de lofzang van Maria, afgebeeld. (Lukas 1:46-55). Daarna worden we rondgeleid in de Kerk van de Geboorte van Johannes de Doper, welke eveneens weer is opgebouwd door de Franciscanen.
Bronnen: Unesco, en.wikipedia.org, Antiquities.org.il, Holylandsite.com.
Of deze traditie werkelijk de geboorteplaats van Johannes aangeeft geen idee, maar waarom hier te benoemen als een rijk christelijk palestijns dorp ??