Archeologie: Heiligdom voor afgod Pan werd een kerk

In een van de noordelijkste delen van Israël ligt Banias, genoemd naar de Griekse afgod Pan, waar Petrus zijn geloofs­belijdenis uitsprak en bij opgravingen de restanten van een Byzantijnse kerk werden blootgelegd.

Panias of Panion was in de oudheid de naam van een van de bronnen, in een grot, van de Jordaan, en van een nabijgelegen stad. Beiden worden nu Banias genoemd, en bevinden zich in het noorden van de Golanhoogten, aan de voet van het Hermon­gebergte. De stad kreeg in de eerste eeuw de naam Caesarea Filippi.

In de grot, waarin de bron ontspringt, werd in de 3e eeuw v. Chr een heiligdom ingericht voor de Griekse god Pan, wat zijn naam aan deze plaats gaf. Mogelijk werd hier eerder de de Kanaänitische vrucht­baar­heids­god Baäl vereerd.
Koning Herodes de Grote liet nabij het heiligdom voor Pan een tempel voor keizer Augustus bouwen. Later stichtte zijn zoon viervorst Filippus nabij de bron een stad, die hij Caesarea Filippi noemde en de admi­nistra­tieve hoofdstad van zijn rijk(je) maakte.
Ergens in de eerste eeuw werd naast de tempel voor Augustus een tweede tempel gebouwd, gewijd aan Pan en de Nymfen.

Uitgerekend naar dit door heidendom en afgoderij gekenmerkte gebied nam Jezus zijn discipelen mee, en vroeg hen: Wie zeggen de mensen dat Ik ben? Waarop de spontane Petrus reageerde: U bent de Christus, de Zoon van de levende God! (Matteüs 16:13-20).

In de 5e eeuw maakte de stad deel uit van het christelijke Byzantijnse rijk, tot de islamitische verovering in de 7e eeuw. In een gedeelte van Banias, dat tot een natuurreservaat is gemaakt, zijn enkele jaren geleden nabij een waterval overblijfselen van een Byzantijnse kerk gevonden. Aan de inrichting is te zien, dat deze oorspronkelijk gewijd was aan Pan, de geitachtige sater-god van herders, muziek en seks. De kerk werd versierd met een mozaïekvloer met afbeeldingen van kruisen.

In deze video spreekt presentator Erick Stakelbeck met de Israelische reisgids en archaeoloog Danny ‘The Digger’ Herman nogal uitgebreid over de vondst..

Bronnen: Wikipedia, Cvandaag/CIP, The Times of Israel. Foto: Yaniv Cohen/IAA.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Heiligdom voor afgod Pan werd een kerk"

Geef een reactie