Archeologie: Mitzpe Yericho biedt een wijds uitzicht

Toen de Israëlieten hun kamp opsloegen in de vlakten van Moab, naast de rivier de Jordaan tegenover Jericho (tijdens de laatste weken van Mozes’ leven), was hun eerste aanblik van het Land Israël die van de Judese heuvels van Mitzpe Yericho.

In de dagen dat Jozua zich voorbereidde op de verovering van Jericho, diende het gebied als tijdelijk toevluchtsoord voor zijn spionnen; zij vluchtten de heuvels ten westen van Jericho op nadat ze de stad hadden bespioneerd – misschien wel de heuvel waarop Mitzpe Yericho vandaag de dag ligt!

Eeuwen later, in de tijd van de Hasmonese dynastie, lokte het gematigde winterklimaat de koningen om hun winterpaleizen in de buurt van Jericho te bouwen, bij de ingang van Wadi Kelt. Koning Herodes bouwde zijn eigen winter­paleis bovenop de paleizen van de Hasmo­neeën.


De burgemeester van Mitzpe Yericho leidt u persoonlijk rond

De moderne Joodse religieuze gemeenschap werd opgericht in 5738 (1977). De oorspronkelijke gemeen­schap ‘Garin Yericho’ werd verondersteld te zijn gevestigd op over­heids­grond naast Jericho. De leden begonnen hun kamp op te slaan tijdens Soekot, toen de minister van Defensie bezwaar maakte, werden ze verplaatst naar Mishor Adumim. Tijdens de tussen­liggende dagen van de feestweek stelde Ariel Sharon, de toen­malige minister van Landbouw, voor om de kale heuvel Tibek Riash te gaan bewonen. Binnen enkele dagen vestigden de kolonisten zich in gehuurde stacaravans en tenten. In 1981 begon de bouw van de eerste perma­nente huizen van de nederzetting. Sinds 1991 is in de nederzetting de yeshiva (Talmoedschool) Netivot Yoseph gevestigd.

Mitzpe Yericho ligt in de woestijn van Judea, 20 kilometer ten oosten van Jeruzalem, en 10 km ten noord­oosten van Ma’ale Adummim, langs snelweg 1 naar de Dode Zee. Het is 20 minuten rijden van Mitzpe Yericho naar Jeruzalem, en Ma’aleh Adumim ligt op 15 minuten met de auto.

De nederzetting heeft adembenemende vergezichten over de woestijn en kijkt uit over het dal van de rivier de Jordaan en de Dode Zee, die op ongeveer 10 minuten afstand liggen. Op een heldere dag zijn vanuit deze plaats veel belangrijke steden te zien, waaronder Jeruzalem en de Jordaanse hoofdstad Amman, Jericho, de eerste stad die de Israëlieten na binnentrekken van het land veroverden, de Dode Zee en de berg Nebo, waar Moses werd begraven.


Mitzpe Yericho in dronevlucht…

Bronnen: sites.google.com en en.wikipedia.org

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Mitzpe Yericho biedt een wijds uitzicht"

Geef een reactie