De oude plaats Usha, gelegen in het westen van Galilea, is een interessante plaats om te bezoeken in Israël vanwege zijn rijke geschiedenis en verbondenheid met het Sanhedrin – het oude hooggerechtshof, opgericht in het Land Israël volgens de Torah-wet.
De stad werd bekend na de afschuwelijke verwoestingen, die het gevolg waren van de mislukte Bar Kochba opstand (132-136), waarbij twaalf Romeinse legioenen het land binnenvielen en de opstand neersloegen, waarbij duizenden Joden werden gedood.
Aanleiding voor deze opstand was de belofte van keizer Hadrianus, Jeruzalem weer op te bouwen. Daarmee bleek hij iets totaal anders te bedoelen dan de Joden verwachtten: Jeruzalem moest een Romeinse stad worden met de naam Aelia Capitolina, en op de plaats van de verwoeste Tweede Tempel zou een tempel voor Jupiter komen.
Na deze opstand verbood keizer Hadrianus alles wat met het Joodse leven te maken had, zoals de Shabbat en de besnijdenis. Jeruzalem werd voor Joden verboden. Het land kreeg de nieuwe naam Syria Palaestina
De Joden die Jeruzalem moesten verlaten vestigden zich in in het gehele land, of vertrokken overzee. Het Sanhedrin, het rabbinale hof, verhuisde van Jeruzalem naar Yavne in Judea, vandaar naar Usha, terug naar Yavne, en nogmaals naar Usha. Hier stelde het Sanhedrin belangrijke regels op voor het Joodse leven, de Mishna en de Talmoed.
Ongeveer op de plaats van het oude Usha vestigden Poolse Joden in 1937 de kibboets Usha. Deze kibboets, en de nabijgelegen kibboets Ramat Yochanan, wisten in 1948 stand te houden in de Arabisch-Israëlische oorlog.
In 2017 begon hier een speciaal project: het Sanhedrin Pad, een route van 70 km, af te leggen in vijf dagen, door de heuvels van Galilea naar Tiberias, langs de plaatsen waar het Sanhedrin gevestigd was geweest.
Breng eens een bezoek aan deze oude stad en zie waarom die zo’n belangrijke plaats in de Joodse geschiedenis inneemt.
Gebruik de uitstekende ondertiteling.
Bron: Israel Antiquities Authority.
Zie ook: United with Israel, Biblewalks
Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Opgegraven Usha bewijs van Joods leven"