Archeologie: Romeinse graven ontdekt in Gazastrook

Bij het grondwerk voor een nieuwbouwproject in de wijk Jabaliya in Gaza-stad ontdekten arbeiders in september nog vier graven van een Romeinse begraafplaats van 2000 jaar oud. Tot nu toe zijn 134 graven, de meeste met skeletten, en twee loden sarcofagen opgegraven.

Het was de eerste keer dat in de Gazastrook loden sarcofagen zijn aangetroffen. Daarvan was er een versierd met motieven van de druivenoogst, de andere met zwemmende dolfijnen. De Franse archeoloog Rene Elter verwacht er nog meerdere te vinden, omdat er nog veel te onderzoeken archeologische plaatsen zijn in de Gazastrook. In de video wordt geklaagd over gebrek aan financiën voor de archeologische expeditie en de Israëlische blokkade van de Gazastrook.

De Romeinse begraafplaats, met een oppervlakte van bijna 4000 m2, werd in december 2021 ontdekt, toen Egyptische bulldozers de grond gereed maakten voor de bouw van een door Egypte gefinancierd bouwproject nabij Jabaliya, in het noord­westen van de Gazastrook. Sinds dat moment wordt gewerkt aan opgravingen op het 2700 m2 grote terrein met de hulp van Franse experts.

Bronnen: Al Jazeera, The National News.

1 reactieop"Archeologie: Romeinse graven ontdekt in Gazastrook"

  1. Heel intersant .en geweldige vondst .

Geef een reactie