Een complete slagtand van een grote prehistorische olifant is in augustus ontdekt en uitgegraven bij kibboets Revadim in zuidelijk Israël, waar al eerder opgravingen zijn verricht.
De rechte slagtand met een lengte van 2,50 meter heeft toebehoord aan een Palaeoloxodon antiquus, een uitgestorven soort olifant die met een hoogte van 5 meter groter was dan de huidige Afrikaanse olifant. De slagtand was – gezien zijn ouderdom – in zeer goede conditie, maar wel erg breekbaar, en er wordt zeer voorzichtig mee gehandeld. Deskundigen van de IAA, Tel Aviv University en de Ben-Goerion Universiteit in Be’er Sheva zijn twee weken bezig geweest met het opgraven van de hele slagtand. Na conservering wordt de slagtand in de permanente tentoonstellingshal van de IAA in Jeruzalem getoond.
Volgens de Israel Antiquities Authority (IAA) werd de vondst gedaan door de bioloog Dr. Eitan Mor uit Jeruzalem, die de tocht naar het gebied organiseerde uit nieuwsgierigheid naar olifanten. ‘Tot mijn verrassing zag ik iets dat leek op een groot dierlijk bot dat uit de grond stak. Toen ik van dichterbij keek, realiseerde ik mij dat het echt was’.
Volgens archeo-zoölogen verschenen deze soort olifanten rond 800.000 jaar geleden in het gebied, en stierven rond 400.000 jaar geleden uit. In die periode werd er gejaagd op olifanten. Het blijft een vraag, waarom de slagtand losgeraakt was van de schedel en de rest van het lichaam.
Bronnen: Israel21c, Times of Israel.
Foto: Yoli Schwartz, IAA.
Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Slagtand van reuze-olifant uitgegraven"