Archeologie: Vergeten koninkrijken in Saoedi-Arabië

In de dorre woestijn en bergen van AlUla in het noordwesten van Saoedi-Arabië werken archeologen aan de opgraving van de overblijfselen van de oude en lang vergeten koninkrijken Dadan en Lihyan.

AlUla, een toeristische topbestemming sinds de opening in 2019, is vooral bekend om de majestueuze graven van Madain Saleh, een 2000 jaar oude stad uitge­hou­wen in de rotsen door de Nabateeërs, het pre-isla­mi­tische Arabische volk dat ook Petra bouwde in het naburige Jordanië.

Een team van Franse en Saoedische archeologen richt zich nu op het opgraven van vijf nabij­gelegen sites die verband houden met de Dadanitische en Lihyanitische bescha­vingen, belangrijke regionale machten die 2000 jaar geleden bloeiden. ‘Het is een project dat echt probeert de mysteries van (deze) beschavingen te ontsluieren,’ zei Abdul­rahman al-Sohaibani, die de archeologische missie van Dadan mede leidt.

Dadan of Dedan wordt genoemd in het Oude Testament, in de boeken van Jesaja, Jeremia en Ezechiël. Het Lihyanitische koninkrijk was een van de grootste van zijn tijd en strekte zich uit van Medina in het zuiden tot Aqaba in het noorden in het huidige Jordanië, aldus de Koninklijke Commissie voor het project.

De koninkrijken duurden ongeveer 900 jaar tot 100 na Christus en beheersten vitale handelsroutes, maar er is weinig over hen bekend. Het team hoopt meer te weten te komen over hun religieuze rituelen, hun sociale leven en hun economie.

Eerdere opgravingen bleven beperkt tot het belangrijkste heiligdom, zei Jerome Rohmer, onderzoeker bij het Franse nationale centrum voor weten­schappelijk onderzoek. ‘We willen graag een uitgebreid overzicht van de chronologie van de site, de indeling van de site, de materiële cultuur, de economie,’ voegde Rohmer eraan toe. ‘Het is een uitgebreid project waarbij we in feite al deze vragen proberen te beantwoorden.’

In het streven van kroonprins Mohammed bin Salman om de economie en samenleving van Saoedi-Arabië te veranderen, heeft AlUla aan belang gewonnen. Het koninkrijk zet in op toerisme om zich open te stellen voor de wereld en zijn economie te diversifiëren, weg van olie.

De ontwikkeling van AlUla maakt deel uit van een poging om pre-islamitisch erfgoed te behouden om niet-islamitische toeristen aan te trekken en de nationale identiteit te versterken.

Bron: AlArabia.net
Zie ook: BBC REEL; en.wikipedia.org.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Vergeten koninkrijken in Saoedi-Arabië"

Geef een reactie