Archeologie: Yom Hashoa gedenkt de ‘Endlösung’

Dinsdag 18 april herdacht Israël de Shoa, de vernie­tiging van het Joodse leven in Europa. Op deze dag in 1943 kwamen de half miljoen Joden, die de nazi’s in het getto van Warschau bijeen hadden gedreven, in opstand.

In de Tweede Wereldoorlog vermoordden de nazi’s ongeveer 6 miljoen Joden. Dit wordt ook wel de ‘Holocaust’ genoemd. Deze video van ‘Geschie­denis in beweging’ gaat in op deze genocide. Het eeuwen­lange anti­semitisme komt aan bod, net als de rassen­leer van Hitler, waar onder­scheid gemaakt werd tussen Arische mensen en ‘Unter­menschen’. Ook aan de Neuren­berger Rassen­wetten, Kristall­nacht en de inzet van Einsatz­gruppen wordt aandacht besteed.

De Wanssee­conferentie op 20 januari 1942, waar de basis werd gelegd voor de syste­ma­tische vernie­tiging van de Joden met het Zyklon-B gas in con­cen­tratie­kampen zoals Auschwitz-Birkenau, Sobibor en Treblinka neemt een belang­rijke plaats in de video in. De manier waarop de ‘Endlösung’ plaatsvond wordt kort behandeld. De video eindigt met de bevrijding van de con­cen­tratie­kampen.

Bekijk ook de eerste helft van dit ‘oorlogsjournaal’:

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Yom Hashoa gedenkt de ‘Endlösung’"

Geef een reactie