Bestand tussen Israël en Gaza van kracht; scholen weer open; het leven gaat verder

Foto: Levi Zoutendijk

Na het gewelddadige afgelopen weekeinde lijkt iemand er opeens de stekker te hebben uitgetrokken. Deze ochtend vroeg omstreeks 4u45 (locale tijd) werd via Egypte en na veel overleg een hudna (een bestand op z’n arabisch) bereikt, dat voorlopig lijkt stand te houden.

Israël gaf niet meteen commentaar maar later deze ochtend hief het huisfrontcommando alle beperkingen op voor grensbewoners van Gaza, wat impliceert dat een wapenstilstand is overeengekomen. Ook werden sindsdien geen raketten noch mortiergranaten afgevuurd vanuit Gaza.

Het Israëlische leger geeft geen commentaar omdat een bestand met de labiele hoogst onbetrouwbare Palestijnse terreurgroepen in Gaza een pure gok is, een potje Russische roulette zeg maar. In elk geval is de kwestie Gaza alles behalve opgelost. Een volgende ronde gevechten zit er ongetwijfeld aan te komen.

Maar goed, de Israêlische politici zullen, naar ik hoop, het allemaal wel beter weten. Eurovisie Songsfestival  komt aanzetten, binnenkort Onafhankelijksdag en last but not least premier Netanyahu moet nog altijd zijn nieuwe regering samenstellen, wat na dit woelige weekeinde het allemaal niet zal vereenvoudigen.

Vanaf het begin van de raketaanval van zaterdag vanuit de Gazastrook in Israël zijn ongeveer 234 patiënten behandeld in het Barzilai-ziekenhuis in Ashkelon en Soroka Medical Center in Beersheba. Dit komt nadat 690 raketten in een periode van 48 uur door terroristen van Hamas en Palestinian Islamic Jihad naar Israël werden afgevuurd.

Israël reageerde met gerichte luchtaanvallen op observatieposten, magazijnen, Hamas-kantoren en wapenfaciliteiten. Vier Israëli’s stierven tijdens de aanhoudende raketaanvallen. Dit was ongetwijfeld de bloedigste ronde van vijandelijkheden sinds de Gaza-oorlog in 2014.

Intussen krijgen Hamas en de Islamitische Jihad de tijd om een balans op te maken van de schade die ze hebben opgelopen aan huizen, gebouwen, mensen en materiaal. Volgens Hamas werden 25 Palestijnen gedood waarvan twee vrouwen en 1500 anderen gewond, voor het merendeel jihadisten. Het hoofdkantoor van Hamas ligt in puin.

De IDF heeft zowat 350 terroristische doelwitten aangevallen en daar hebben Hamas en PIJ wat tijd voor nodig om van te bekomen. De situatie blijft hoe dan ook explosief, letterlijk dus, en het zou niemand verbazen als het er straks weer tegenzit. Sjaloom Israël!

Wees de eerste die reageert op "Bestand tussen Israël en Gaza van kracht; scholen weer open; het leven gaat verder"

Geef een reactie