Boekpresentatie ‘Ik ben de weg’ Bjorn Lous/Scholten Uitgeverij

Foto: Levi Zoutendijk

Prof. Egbert Schuurman schreef ooit over Bjorn Lous en Gerben Bosscha: “Ik wilde dat ik aan de universiteit nog promotierecht had. Ik zou ze samen uitnodigen om één of twee proefschriften te schrijven over het onderwerp dat ze zeer terecht aansnijden. Het gaat om een bijbels geïnspireerde visie op de ontwikkeling van onze cultuur, en daarbinnen op de ontwikkeling van de economie en de invloed daarvan op de cultuurpolitiek van de ChristenUnie.” (Groen, maart 2017) Inmiddels heeft Bjorn Lous zijn visie uitgewerkt tot een boek, dat begin oktober verschijnt bij Scholten Uitgeverij.

‘Ik ben de weg’ probeert een antwoord te zoeken op twee kernvragen: waarom hebben we als kerken nog steeds geen antwoord op de secularisatie, en waarom heeft de genocide van de Tweede Wereldoorlog, die uitgerekend plaatsvond in het ‘christelijke’ Europa, nauwelijks tot kritische bezinning geleid onder christenen? Het antwoord is, in de analyse van Bjorn Lous, een en hetzelfde: we zijn vervreemd geraakt van onze Joodse wortels. Dit heeft niet alleen gevolgen voor hoe we tegen Israël en het Joodse volk aankijken, het bepaalt ook hoe we de Bijbel lezen. Daardoor is het christelijk geloof voornamelijk verworden tot een filosofie die ons leert hoe we in de hemel kunnen komen, maar die weinig te zeggen heeft over het maatschappelijke leven hier en nu. Terwijl de Bijbel juist heel concrete wijsheid biedt voor de grote vragen waar onze samenleving op dit moment mee worstelt: over hoe we moeten omgaan met de natuur, de groeiende economische ongelijkheid en de kloof tussen politiek en burgers. Door de Bijbel te lezen met oog voor haar Joodse context komt Bjorn Lous tot een verrassend nieuw perspectief op deze thema’s, en geeft hij een aanzet tot originele oplossingen.

In het dagelijks leven is Bjorn Lous bezig met de afronding van zijn promotieonderzoek naar economische vrijheid, inkomensongelijkheid, en geluk, onder begeleiding van prof. Johan Graafland. Daarnaast is hij bestuurslid van de Jules Isaac Stichting, lid van denktank Sociale en Ecologische Gerechtigheid van NGK/GKv en lid van het themanetwerk Economie van de ChristenUnie.

Het boek zal gepresenteerd worden op 17 oktober om 20.00 uur in Ons Huis (NGK), Harnjesweg 84, te Wageningen, en ligt vanaf begin oktober in de (christelijke) boekhandels.

Wees de eerste die reageert op "Boekpresentatie ‘Ik ben de weg’ Bjorn Lous/Scholten Uitgeverij"

Geef een reactie