Bouw Holocaust Namenmonument in Amsterdam gestart

Foto: Levi Zoutendijk

Afgelopen woensdag zijn er bouwhekken geplaatst rondom de groenstrook aan de Weesperstraat. De bouw gaat eindelijk beginnen! Aldus meldt Nederlands Auschwitz Comité.

De komende maanden wordt het terrein bouwrijp gemaakt. Ondergrondse vuilnisbakken en overtollige leidingen worden verwijderd, het dankbaarheidsmonument wordt verplaatst en er wordt een noodtrap naar het metrostation gerealiseerd.

Ook wordt er een damwand aangebracht als keermuur langs de Weesperstraat, om verzakking tegen te gaan. Begin volgend jaar worden er nieuwe leidingen voor gas, water, riolering en elektra aangelegd. In april 2020 start de daadwerkelijke opbouw van het monument. Medio 2021 wordt het monument officieel onthuld.

“Het is weer een nieuwe mijlpaal”, zegt Chelly Overdijkink-Abram, bestuurslid van het Nederlands Auschwitz Comité. “Na jaren van voorbereiding en plannen maken, gaat het nu eindelijk zichtbaar worden. Ik ben echt enorm blij en hoop van ganser harte dat we nu geen verdere vertraging oplopen.”

Chelly verwijst hiermee naar de nieuwe acties van het groepje bewoners dat al twee jaar tegen de komst van het monument aan het procederen is. Er zijn vier hoger beroepsschriften ingediend bij de Raad van State en ook een verzoek tot een bouwstop. De uitspraak van de Raad van State over het hoger beroep wordt volgend jaar verwacht; over het verzoek tot een bouwstop volgt nog deze maand een uitspraak.

Chelly heeft veel vertrouwen in een goede afloop. “De uitspraken van de bezwaarschriftencommissie en van de rechtbank geven geen enkele aanleiding te veronderstellen dat de Raad van State zal afwijken. Alle betrokken advocaten zijn overtuigd van een goede afloop. Waarom zou ik dan twijfelen?”

Op de website van het Namenmonument is het verloop van het bouwproces te volgen.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:  09-11-2019
Auteur:  Joop Soesan
Beeld:    Auschwitz Comité
Website:https://www.joods.nl/

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Bouw Holocaust Namenmonument in Amsterdam gestart"

Geef een reactie