Christelijke gastgezinnen verwelkomen jonge Israëli’s

Omri bij een poster van zijn hostingnetwerk.

WOERDEN | Voor de tweede keer dit jaar is de Joodse Omri Jaakobovich voor een reeks spreekbeurten in Nederland. Jaakobovich timmert in veel landen aan de weg met zijn organisatie HIT, dat staat voor Hosting Israeli Travellers. Zijn doel: jonge Israëli’s wereldwijd gastvrijheid laten ervaren in christelijke gezinnen.

Op die manier leerde hij zelf als jonge Israëli ooit zijn Messias kennen. Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1995, niet lang na de moord op de Israëlische premier Yitshak Rabin. De jonge Israëlische Omri had zijn diensttijd in het leger afgerond en wilde net als veel andere jonge Israeli’s even weg uit zijn land, de wijde wereld in. Als backpacker kwam hij aan in ChristChurch in Nieuw-Zeeland. Het is de stad die hemelsbreed op aarde het verst van Jeruzalem vandaan ligt.

Kort na aankomst, sprak een Nederlandse christelijke vrouw hem in een hostel aan: “Jij komt uit Israël, jij behoort tot Gods uitverkoren volk!” Omri had geen idee dat deze opmerking zijn leven zou veranderen.

Hij had altijd gedacht dat Jezus een soort Zweed was, compleet met blonde haren en blauwe ogen.

Jaakobovich had een seculiere opvoeding in een kibbutz in Noord-Israël. Het feit dat hij tot het uitverkoren volk behoorde, zei hem op dat moment niet zo veel. Hij begon haar te vragen wat er zo ‘uitverkoren’ is aan een volk waar de premier door een religieuze onderdaan wordt vermoord. Daarmee was volgens hem voor het eerst de rode lijn gepasseerd: “een Jood zou nooit een andere Jood ombrengen, laat staan zijn gekozen leider,” vertelde Omri haar teleurgesteld.

“Het is niet voor het eerst dat de gekozen leider van Israël wordt vermoord,” antwoordde de vrouw. “Yeshua was door God gekozen als Leider van Israël, ook Hij werd vermoord.” Even wist Omri niet wat hij moest zeggen. Waarom zei deze vrouw Yeshua en niet Jezus? Als Hij inderdaad een gekozen leider van Israël was die de wereldgeschiedenis meer dan wie ook beïnvloed had, waarom had hij in Israël daar dan nooit over gehoord?

Woord van kennis

De gesprekken met de vrouw in Nieuw-Zeeland zette hem aan tot het lezen van het Nieuwe Testament. “Deze vrouw sprak een woord van kennis tegen mij op het goede moment en op de goede plek. En als ze Jezus bij zijn Engelse naam had genoemd, had het weinig indruk gemaakt. Maar doordat ze Hem noemde bij zijn Joodse naam Yeshua, iets wat ze verder nooit deed, kwam haar opmerking enorm binnen.”

Al die ruim 20 jaren had hij in Israël nooit gehoord over Yeshua de Messias. God bracht hem letterlijk naar de uithoek van de aarde om over Hem te horen. Hij had altijd gedacht dat Jezus een soort ‘Zweed was, compleet met blonde haren en blauwe ogen.” Nu ontdekte Jaakobovich dat Jezus de meest miskende en verborgen persoon uit de Joodse geschiedenis is. “Hoe kan het dat ik echt dacht dat het Nieuwe Testament de handleiding was voor de vervolging van Joden?”

Als je ergens drie weken kunt verblijven voor 50 euro in plaats van 500 euro, is dat geweldig

Hij werd al snel een gedreven evangelist. Maar de mensen in de kibbutz waar hij opgroeide, wilden zijn Messias niet aannemen. Hoe meer hij het probeerde, hoe moeilijker het werd. Inmiddels probeert hij ze niet langer te overtuigen. “Het is niet in mijn vermogen om een Jood de ogen te openen, dat is aan God.” Maar een ontmoeting zoals hij destijds zelf had in Nieuw-Zeeland, gunt hij alle jonge Israëli’s.

Velen gaan na het leger een tijd reizen over de wereld. Daarom zette hij Hosting Israeli Travellers op, dat erop is gericht jonge Israëli’s onderdak te bieden tijdens hun reizen. “Veel jongeren maken na het leger een grote reis. Ze hebben weinig geld en dan is onderdak hetgeen waar ze het liefst op besparen. Als je ergens drie weken kunt verblijven voor 50 euro in plaats van 500 euro, is dat geweldig.”

Jaloezie

Jaakobovich wil met zijn werk een tekst uit de brief aan de Romeinen vervullen, waarin beschreven staat dat gelovigen uit de volken Joden tot jaloersheid wekken om wat ze hebben gevonden bij de God van Israël. “Daarvoor is het heil tot de heldenvolken gekomen.” Het netwerk begon in Nieuw-Zeeland, waar Jaakobovich na zijn bekering is blijven hangen. Inmiddels breidt het netwerk zich verder uit over Europa, Noord-Amerika, Azië en Oceanië.

Op een schaal van 1 tot 10 beginnen de Joden bij min 15 aan het Evangelie

Maar staan jonge Israëli’s wel open voor de boodschap over Jezus en levert het niet vijandigheid op? Evangelisatie is in Israël nog altijd een heikel thema. “We verzwijgen niet dat de gastgezinnen vaak christen zijn maar we benadrukken dat het mensen zijn die van Israël houden. Dat is voor veel jonge Israëli’s heel prettig. Ze kunnen zich er veilig voelen.”

Vergeving

Jaakobovich ziet niets liever dan dat zijn volk tot de ontdekking komt dat Jezus niet die heidense godheid uit Zweden is, maar de Joodse Messias die is beschreven in de TeNaCH (Oude Testament). Hij beseft goed dat dit niet makkelijk gaat. “Op een schaal van 1 tot 10 beginnen de Joden bij min 15 aan het Evangelie. Het werkt ook niet om een Jood te vertellen dat Jezus voor zijn zonde is gestorven. Je moet hem eerst liefhebben. Liefde en acceptatie, dat is iets wat ze niet kennen en waarover ze in verwarring raken als ze het ontvangen.”

“Wij als Joden weten hoe we gehaat en vervolgd worden. Maar liefde kennen we niet. Vraag een Jood daarom om vergeving. Of vraag hem: ‘Hoe kan je ooit vergeven wat wij als christenen alle eeuwen hebben gedaan tegen jullie?’ De laagste weg is altijd de hoogste weg. En zeg ze dat je van Israël houdt en dat je dankbaar bent voor de Bijbel en alles wat Israël de wereld heeft gegeven. En ga ze dan bevragen over Yeshua.”

1 reactieop"Christelijke gastgezinnen verwelkomen jonge Israëli’s"

  1. Chris Steenwinkel | 25/08/2017 om 18:16 | Beantwoorden

    Bijzonder , Moge Omri tot zegen zijn op zijn reizen.

    Chris

Geef een reactie