CIDI: Ook christenen slachtoffer antisemitisme

Voorbeeld van een bij CIDI gemelde uiting op sociale media.

Niet alleen Joden, ook christenen met hart voor Israël hebben te maken met antisemitisme. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) krijgt regelmatig meldingen binnen van christenen die worden uitgescholden of lastiggevallen. 

“Zij dragen bijvoorbeeld een Israëlische vlag of een joods hangertje”, licht Guy Muller telefonisch toe. Hij houdt voor het CIDI alle meldingen bij en publiceerde maandag de jaarlijkse Monitor Antisemitische Incidenten voor 2015.

Een van de antisemitische meldingen uit het rapport beschrijft een incident in Groningen, waarbij iemand rustig in de tuin zit en plotseling de buurman een Hitlergroet naar hem ziet doen. Ook schreeuwde de boze buurman meerdere malen: “Vuile joden, vuile christenen”, “Joden moeten uitgeroeid” en “de Holocaust is grote onzin”. Eindigend met: “Ik ga een pakketje sturen en mensen op je afsturen”.

hakenkruisCIDI

Een hakenkruis getekend op een bushokje. Beeld: CIDI

Er is volgens de melder van het incident geen duidelijke aanleiding voor de scheldtirade van zijn buurman. “Dit incident kwam volledig uit het niets, we hebben elkaar eigenlijk nooit gesproken (…) Het is een raadsel waarom de buurman zich tegen mij keert”, zegt hij in het CIDI-rapport. Volgens hem is er geen eerdere confrontatie met de buurman geweest. ‘Het enige wat de melder kan bedenken is dat hij in zijn vensterbank een menora (zevenarmige kandelaar, symbool voor het Joodse volk) heeft staan.’

Een andere melding betreft de ingegooide ramen van Ronnie van der Weerd, een christelijk-messiaanse student die zichtbaar tzitzit (schouwdraden) draagt, naar een oud gebruik uit de Thora. Op een avond was hij onderweg naar zijn huis in Utrecht toen hij een groep hangjongeren, vermoedelijk van Marokkaanse afkomst, passeerde. ‘Een paar jongens van het groepje volgen hem. Zodra melder thuis het licht aan doet, worden er vier stenen door de ramen gegooid. Melder hoort daders herhaaldelijk “Israel” schreeuwen. De onderburen bellen de politie. De politie maakt een proces-verbaal op en neemt het incident volgens melder serieus. Ze surveilleren vaker en de wijkagent neemt contact op met melder. Ook de burgemeester komt langs en er wordt een buurtavond opgezet, omdat meerdere groepen (vrouwen, homoseksuelen) overlast ervaren. Niemand is gepakt, maar het groepje is volgens de politie “in kaart gebracht”’, aldus het rapport.

Christelijke kinderen wiens ouders pro-Israël zijn of bijvoorbeeld de sabbat en andere joodse feesten vieren, worden soms gepest op school. En ook joodse kinderen kunnen problemen ervaren zodra hun achtergrond bekend is bij klasgenoten, blijkt uit het CIDI-onderzoek. ‘Er werden in 2015 meer antisemitische incidenten op Nederlandse scholen geregistreerd dan in de afgelopen tien jaar, terwijl het totale aantal incidenten juist daalde.’ Er vonden 16 incidenten op ‘scholen’ plaats, van de basisschool tot op de universiteit. Het is voor het derde jaar op rij dat incidenten in en rond scholen stijgen. CIDI-directeur Hanna Luden, de opvolger van journalist Esther Voet, spreekt van “een zorgelijke trend”. Volgens haar brengen antisemitische incidenten de veilige leer- en schoolomgeving van kinderen in gevaar. “Een stijging voorspelt weinig goeds voor de toekomst”, aldus Luden.

Het Comité Gemeentehulp Israël (CGI), een christelijke hulporganisatie voor de messiaanse beweging in het Beloofde Land, besloot vorig jaar om de papieren nieuwsbrief voortaan in een dichte envelop te versturen. Directeur Sieb Buiten besloot daartoe om antisemieten en fervente Israël-critici geen soelaas te bieden.

Meld antisemitisme, welke achtergrond je ook hebt

Het is onduidelijk of christenen in toenemende mate weerstand ondervinden van liefde voor Israël en het jodendom. Over exacte cijfers beschikt het CIDI namelijk niet als het gaat om antisemitische incidenten met een christelijke inslag. “We houden bij incidenten niet de etnische achtergrond van mensen bij. Maar zeker, ik hoor er weleens van”, zegt Guy Muller. Hij benadrukt dat christenen net zo goed met hun klachten bij het CIDI aan moeten kloppen. “Meld het, dan kunnen wij er tegen optreden.”

Wees de eerste die reageert op "CIDI: Ook christenen slachtoffer antisemitisme"

Geef een reactie