Duitse inlichtingendienst BfV waarschuwt voor opkomst islamistisch antisemitisme

In een rapport dat vorige week is uitgebracht, waarschuwt de Duitse inlichtingendienst BfV voor de opkomst van islamistisch antisemitisme. Het verslag wordt de meest uitgebreide analyse van stijgend antisemitisme als gevolg van islamistische extremisten in Duitsland tot nu toe genoemd.

Het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, waarschuwt dat radicalisering en het aanzetten tot antisemitische haat “de voedingsbodem kunnen vormen voor gewelddadige escalaties.” Volgens een woordvoerder van de BfV betekent het rapport “Antisemitisme in Islamisme” een “sprong voorwaarts wat betreft de focus van de dienst op het onderwerp.”

In Duitsland is het afgelopen jaar een toename van 60% in het aantal antisemitische incidenten geregistreerd. Het gaat dan om strafbare zaken met een antisemitisch aspect waarvan aangifte is gedaan bij de politie. Bij een meerderheid van de incidenten zou sprake zijn van een extreemrechts motief. Hierover is enige discussie ontstaan, omdat de betrouwbaarheid van een indeling naar motief door Duitse beambten wel eens in twijfel wordt getrokken. Zo zou het in praktijk vaak voorkomen dat een bekladding met de tekst “Juden raus” al snel als extreemrechts gezien wordt, terwijl eigenlijk te weinig bekend is om een dergelijke indeling te maken.

Het rapport stelt dat naast in extreemrechtse hoek, antisemitisme ook voedingsbodem kan vinden bij extreemlinks en islamisme. Met islamisme wordt niet gedoeld op islam als religie, maar op een vorm van extremisme dat “is gericht op de gedeeltelijke of volledige afschaffing van de liberale democratische grondwet van de Bondsrepubliek Duitsland.” De BfV maakt dan ook een duidelijk onderscheid tussen islam en islamisme in het verslag.

De BfV stelt dat binnen islamistische stromen het vijandbeeld van het Jodendom een “centrale pijler” is. Hierbij worden ook onderzoeken door de ADL naar antisemitische vooroordelen in het Midden-Oosten aangehaald. Het rapport van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst benadrukt dat dit niet betekent dat elke moslimvluchteling een antisemiet is. Wel wordt gewaarschuwd dat in het geval van “mislukte integratie, antisemitische vooroordelen bij vluchtelingen een uitgangspunt kunnen zijn voor islamistische radicalisering.”

In het rapport zet de BfV de verschillende vormen van islamistisch antisemitisme uiteen. Het gaat om:

  • De heerschappij van de Joden over het financiële en economische leven
  • Joden zouden oorlogen en conflicten aanjagen
  • Joden overheersen de wereld met behulp van geheime organisatie en agenten
  • Er zou sprake zijn van een eeuwige strijd tussen Joden en moslims

Onderdeel van het dreigende islamistische antisemitisme is volgens de BfV de categorische afwijzing van het bestaansrecht van Israel door islamistische organisaties, zoals Hamas en Hezbollah. Bij andere islamistische groeperingen is de Joodse staat niet de belangrijkste vijand, maar wel een belangrijke factor in wat islamisten zien als de wereldwijde strijd tussen gelovigen en ongelovigen. Dit manifesteerde zich bijvoorbeeld in 2015, toen een terrorist in een koosjere supermarkt in Parijs meerdere mensen vermoordde. Na zijn arrestatie werd de dader gevraagd waarom hij voor deze locatie had gekozen, en antwoordde hij: “De Joden! Vanwege de onderdrukking van de Islamitische Staat. Vanwege overal waar moslims worden onderdrukt, en Palestina  hoort daarbij!”

Volgens de BfV maken islamistische organisaties vrijwel geen onderscheid tussen de staat Israel en het Joodse volk. Hierdoor worden eeuwenoude antisemitische complottheorieën geprojecteerd op Israel. Een voorbeeld hiervan is het bloedsprookje dat Joden bloed zouden gebruiken voor de bereiding van matzes. Eeuwenlang ging het antisemitische gerucht rond dat Joden het bloed van christenkinderen in hun deeg voor Pesach zouden gebruiken. In de recente oorlog van 2014 in Gaza kwam het  verhaal op dat het bloed van Palestijnen gebruikt zou worden voor matzes.

In de registratie van antisemitische incidenten van 2015 is een islamistische achtergrond een zeldzaamheid, aldus de BfV. Desondanks ziet de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst “wijdverspreide antisemitische ideeën onder islamitische groeperingen en individuen als een aanzienlijke uitdaging om de vreedzame en tolerante samenleving van Duitsland te beschermen.” Het rapport benadrukt het belang van inspanningen voor een succesvolle integratie van islamitische immigranten en vluchtelingen.

Bron: cidi.nl

Wees de eerste die reageert op "Duitse inlichtingendienst BfV waarschuwt voor opkomst islamistisch antisemitisme"

Geef een reactie