Een Israëlische functionaris noemde de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten een kans om andere Bijbelse gebieden, die tijdens de Zesdaagse Oorlog zijn ingenomen, officieel terug te eisen.
Door David Lazerus
Volgens de New York Times is die functionaris premier Benjamin Netanyahu. Dit suggereert dat de door Netanyahu geleide regering, vanwege meer dan 70 jaar Arabische terreur, de mogelijke annexatie overweegt van delen van Judea en Samaria die aan de Palestijnen zijn overgedragen in talrijke en mislukte ‘vredesovereenkomsten’..
Het bericht dat Israël een dergelijke stap serieus overweegt, kwam enkel uren nadat Trump met meer dan 50 jaar van Amerikaans beleid brak door een proclamatie te ondertekenen die de Israëlische controle goedkeurt en erkent over de Golanhoogten, een zeer strategische bergachtige buffer met het door oorlog verscheurde Syrië en en de Iraanse troepen in dat land. Israël veroverde dit gebed in de Zesdaagse Oorlog in 1967.
‘We zitten in een confrontatie met Iran en dit (de erkenning van de Golanhoogten) doet de Iraniërs pijn en laat zien dat de VS ons absolute en krachtige steun geeft’, vertelde de functionaris aan een groep Israëlische verslaggevers die Netanyahu vergezellen op zijn terugvlucht naar Israël. ‘Iedereen zegt dat het onmogelijk is om een bezet gebied vast te houden, maar kijk, het is mogelijk, als het van ons is geworden in een defensieve oorlog,’ vervolgde de functionaris in het Hebreeuws.
Netanyahu zei dat de Amerikaanse erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten ‘één belangrijk principe in de internationale betrekkingen’ onderstreept: Wanneer je een aanvalsoorlogen begint, en je verliest grondgebied, kom dan niet meer terug en claim het later. Het behoort ons toe’.
Veel Israëli’s, waaronder enkele rechtse ministers, geloven dat het na meer dan 25 jaar van mislukte pogingen om tot een verstandig vredesakkoord met de Palestijnen te komen, de hoogste tijd is dat Israël de soevereiniteit terugneemt over delen van, of zelfs geheel, Judea en Samaria (ook wel de Westbank genoemd).
Na de aanstaande algemene verkiezingen in Israël op 9 april zal Trump de zogenaamde ‘Deal van de eeuw’ presenteren, een nieuwe poging om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. De kern van elk vredesvoorstel zal de toekomstige status van Jeruzalem, de Israëlische nederzettingen in Judea en Samaria en de Jordaanvallei zijn, een belangrijke bufferzone tussen Jordanië en de Palestijnen. De Palestijnse Autoriteit heeft al gezegd, nog voordat ze het heeft gezien, dat ze het plan afwijst.
Dit bericht verscheen voor het eerst op Israel today.
Wees de eerste die reageert op "Na erkenning VS van Golan andere Bijbelse gebieden?"