Gaat de eindtijdoorlog uit Ezechiël 38 over Trump en Poetin? Drie dominees geven antwoord

Foto: Levi Zoutendijk

Zou de handelswijze van Donald Trump een eindtijdoorlog in kunnen luiden? Sommige christenen geloven dat de profetie uit Ezechiël 38 voor onze ogen in vervulling gaat. Eén van hen is de dochter van vorig jaar overleden evangelist Billy Graham: Anne Graham Lotz. “Ik geloof dat Trump een middel is in de handen van God, zoals dat ook het geval was bij koning Cyrus”, zei ze onlangs. CIP.nl sprak met twee theologen en een voorganger die zich uitgebreid in de profetie van Ezechiël hebben verdiept.

Wie zenuwachtig wordt van beschrijvingen over wereldrampen en het oordeel van God in de eindtijd, kan Ezechiël 38-39 beter overslaan. Hierin wordt beschreven hoe de machten van het kwaad (in de profetie Gog genoemd) vanuit het noorden optrekken naar Israël. Uiteindelijk gaat Gog tenonder omdat de Heere God ingrijpt. “De ondergang van Gog en zijn bondgenoten is een eschatologisch gebeuren, na de tijd van Israëls definitieve terugkeer uit alle landen (zie ook 38:8,16)”, legt prof. dr. M. J. Paul uit. Hij werkte ooit mee aan deze Studiebijbel over de oudtestamentische profeten Ezechiël en Daniël. “Vermoedelijk heeft Ezechiël Gog als symbolische naam en representatie voor de vijand uit het noorden gebruikt, waarschijnlijk afgeleid van de naam Magog.”

“Deze profetie over de toekomst is ook nog niet gerealiseerd in de huidige tijd.”

In hoeverre is Ezechiël 38-39 een profetie die nog in vervulling gaat? Zijn er redenen om aan te nemen dat de profetie in het verleden in vervulling is gegaan?
“In vervulling gaan betekent niet: ‘Dit Bijbelgedeelte gaat op een bepaalde plaats en op één datum gebeuren”, maakt ds. A. J. van den Herik duidelijk. In 2016 verdedigde de hervormde predikant zijn proefschrift over het tempelvisioen van Ezechiël. “De vervulling van een profetie kan op verschillende manieren gestalte krijgen. Bij profetieën gaat het in de Bijbel meestal niet om beschrijving van wat in de toekomst precies letterlijk zo gebeuren zal, maar om het beeld dat wordt neergezet. Het beeld is in dit geval: er is een gevaarlijke macht die Israël bedreigt. Uit het beeld blijkt dat het gaat om de ergste vijand die je kunt bedenken. Deze ultieme vijand brengt het Joodse volk in gevaar en zal door God Zelf verslagen worden.”

Prof. dr. Paul voegt toe dat deze profetie “niet is vervuld met de terugkeer na de Babylonische ballingschap. In de eerste plaats omdat het volk nog niet als geheel is teruggekeerd zoals Ezechiël 37, maar ook 39:27 aangeeft. In de tweede plaats omdat de aanval van de coalitie van Gog niet heeft plaatsgevonden. En in de derde plaats omdat Israël na de terugkeer uit Babel toch weer in 70 en 135 na Christus uit het land verstoten is door de Romeinen. Ezechiël 38-39 is in overeenstemming met 36:16-37:28 een profetie over een verdere toekomst (zie 37:21-28).
Deze profetie over de toekomst is ook nog niet gerealiseerd in de huidige tijd: er heeft nog geen aanval en vernietiging van de genoemde volken plaatsgevonden, en er is geen dal van de menigte van Gog gerealiseerd.”

Lees he hele artikel op https://cip.nl/

Wees de eerste die reageert op "Gaat de eindtijdoorlog uit Ezechiël 38 over Trump en Poetin? Drie dominees geven antwoord"

Geef een reactie