Georges Gutelman overleden

Foto: Levi Zoutendijk

TEL AVIV (VosIzNeias) – Een Belgisch-joodse zakenman die de vliegtuigen van zijn bedrijf gebruikte om in het geheim duizenden Ethiopische joden naar Israël te transporteren, is overleden. Hij was 81 jaar oud.

Het verhaal van Georges Gutelman begon in 1938 toen hij werd geboren uit Poolse immigrantenouders. Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog door verborgen te zijn bij een katholiek gezin in België. Zijn moeder werd naar Auschwitz gestuurd en keerde nooit terug.

Op 25-jarige leeftijd studeerde Georges af aan ingenieursstudies aan de Universiteit van Luik in Frankrijk.

Na zijn afstuderen en een reis naar de Verenigde Staten, ontwikkelde Georges een interesse in de luchtvaartindustrie. Samen met een groep vrienden begonnen ze met het huren van vliegtuigen en deze te gebruiken om reizen te organiseren. Nadat hij dit verschillende keren had geprobeerd, begon hij zijn eigen bedrijf in 1971 en noemde het Trans European Airways (TEA).

In 1984 ontving Georges een bericht van Efraim Halevy, destijds een hoge Mossad-functionaris. Hij legde uit dat de Mossad probeerde de Ethiopische joden over te halen die aan hongersnood leden in de winter van 1984-1985, maar hun middelen waren onvoldoende. De Mossad vroeg de hulp van Georges.

Georges voegde zich zonder aarzeling bij Operatie Moses. Het werk begon onmiddellijk. TEA-vliegtuigen werden ingeschakeld en ongeveer 8.000 Ethiopische joden werden veilig via Sudan en België naar Israël getransporteerd.

Georges Gutelman bracht zijn laatste jaren met zijn gezin door in Tel Aviv.

 

– – – – –

Bronvermelding
Datum:       05-11-2019
Beeld:          Yaakov Naumi/Flash90
Website:    https://vosizneias.com/

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Georges Gutelman overleden"

Geef een reactie