“Van greppel tot voorgrond. De Joden van Oekraïne”

Dit is de titel van een nieuwe documentaire over de Joodse gemeenschap in Oekraïne. Het laat o.a. de actuele situatie zien in van de Joodse gemeenschap in dat land. Hoe kan het dat na de holocaust er nu ineens een Joodse premier en president zijn?

Van de Joodse EO-redactie: “In de documentaire ‘Van greppel tot voorgrond- de Joden van de Oekraine’ onderzoekt journaliste Rachel Levy de Joodse maatschappij in Oekraïne. We zien hoe de succesvolle zakenman en politicus Anatoly Hirschfeld zijn zakenimperium heeft opgebouwd. Hirschfeld (1957) is een man met een missie die intensief betrokken is bij de wederopbouw van de Joodse gemeenschap na de val van het communisme.- De documentaire stelt de vraag: wat is de Joodse toekomst in dit land dat al eeuwenlang wordt geplaagd door een hevig antisemitisme. ”

Van de documentairemaker Rachel Levy (1973): “Veel Nederlanders associëren Oekraïne vooral met de recente burgeroorlog en de ramp met vlucht MH17. Voor Joden betekent Oekraïne echter heel veel meer. Oekraïne is het land waar, door de eeuwen heen, zowel de grootste successen als de donkerste dagen van de Europese Joden plaatsvonden.

Bijna alle religieuze, culturele en politieke stromingen die tot en met vandaag een rol van belang spelen in de Joodse wereld, vinden hun oorsprong in het gebied dat nu Oekraïne is. Tegelijkertijd is het de plek van eeuwen van antisemitisme, pogroms en brute moord. Toch koos een ruime meerderheid van de Oekraïeners in 2019 voor een Joodse president en een Joodse premier. Daarnaast spelen een handjevol Joodse zakenlui een prominente rol in de economie en maatschappelijke ontwikkeling van het land. Hoe is dat allemaal met elkaar te rijmen?”

Allen van harte welkom!

Donderdagavond 7 november, aanvang 20.00 uur.
Koffie/thee 19.30 uur.
Kerketuinenweg 10-C, Den Haag.

Wees de eerste die reageert op "“Van greppel tot voorgrond. De Joden van Oekraïne”"

Geef een reactie