Iran gebruikt chaos om Israël in de oorlog te slepen

Foto: Levi Zoutendijk

Het plotselinge besluit van president Trump om de Amerikaanse speciale troepen uit Syrië terug te trekken, na een telefoontje met zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdogan, veroorzaakte grote veranderingen in de strategische situatie in het Midden-Oosten en kan tot een oorlog tussen Iran en Israël leiden.

De Israëlische Legerradio berichtte dinsdagavond dat de Israëlische defensie zich voorbereidt voor een Iraanse kruisraket en een droneaanval gelijkend op een Iraanse aanval die Saudi-Arabië’ begin september trof.
Anonieme bronnen binnen de Israëlische regering vertelden de Legerradio (Galatz), dat de IDF al op hoog alarm staat en dat het Israëlische veiligheidskabinet opnieuw bijeen zal komen om de toenemende Iraanse dreiging en de situatie in Syrië te bespreken.

Een eerdere bijeenkomst van het Veiligheidskabinet twee weken geleden ging ook over de snel veranderende strategische situatie in het Midden-Oosten en in Syrië en Irak in het bijzonder. Premier Benyamin Netanyahu zei destijds tegen de Israëli’s dat zij ‘altijd de basisregel die ons leidt, moeten onthouden en toepassen: Israël zal zichzelf, alleen, verdedigen tegen elke dreiging’.
Het was duidelijk dat de Israëlische leider sprak over de toenemende Iraanse dreiging tegen Israël en het Amerikaanse verraad van zijn Koerdische bondgenoten in de oorlog tegen Islamitische Staat.

Libanon

Het nieuws over de voorbereidingen voor de oorlog met Iran viel samen met een bericht dat een Hezbollah-strijder een Israëlische verkenningsdrone had neergeschoten boven Fatima Gate aan de Libanees-Israëlische grens. Dit was de vierde Israëlische drone in twee maanden tijd die neerstortte of werd neergehaald in het Libanese luchtruim. Het incident toont aan dat Hezbollah zijn belofte waarmaakt dat de tijd voorbij is, waarin de Israëlische luchtmacht zich vrij in het Libanese luchtruim kon bewegen.

Syrië en Turkije

In Syrië en Irak vinden ondertussen enorme strategische veranderingen plaats, die grote gevolgen kunnen hebben voor de algemene veiligheidssituatie van Israël.

Het besluit van Trump om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken heeft niet alleen een nieuw oorlogs­gebied gecreëerd, waar honderdduizenden Koerden hun huizen verlaten nadat Turkije onmiddellijk het vacuüm had opgevuld en zijn leger en lokale Syrische soennitische islamitische milities had gestuurd, maar het zal ook gevolgen hebben voor het Israëlische conflict met Iran.

De door Iran en Rusland gesteunde pro-Assad coalitie heeft nu plotseling de mogelijkheid gekregen om 40 procent van de Syrische grondgebied toe te voegen aan de gebieden die zij sinds de Russische interventie in de oorlog in september 2015 al heeft heroverd. De door de Koerden gecontroleerde regio in Syrië omvat de meeste van de Syrische olievelden, die een belangrijke bron van inkomsten waren, zowel voor ISIS, die ze controleerde tot de nederlaag van het Kalifaat, als voor de de door de Koerden gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

De overeenkomst tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan, die volgde op een Amerikaans-Turkse overeenkomst over de verwijdering van de SDF uit een zogenaamde ‘veilige zone’ langs de Turkse grens in Syrië, is ook goed voor Iran en slecht voor Israël.
De overeenkomst zal hoogstwaarschijnlijk een volledige Turkse overname voorkomen van het grensgebied, waar het Koerdische autonome project tot bloei is gekomen, en dat is precies wat Iran wilde.

Het sjiitische islamitische regime in Teheran waar­schuwde Turkije herhaaldelijk om niet in de ‘Ameri­kaanse valkuil’ te trappen, maar de waarschuwing werd door Erdogan genegeerd tot Poetin tussenbeide kwam.

Na de terugtrekking van de VS uit Syrië liet Poetin zien dat hij het Midden-Oosten beter begrijpt dan zijn Amerikaanse tegenhanger en is hij nu voor onbepaalde tijd de nieuwe ‘sheriff in de stad’ in de onrustige regio geworden. De Russische leider herstelde eerst de Russische invloed op Syrië en vergrootte onlangs de inspanningen om de Arabische Golfstaten en Turkije onder zijn invloed te brengen.

Iran en Irak

Iran heeft ondertussen de situatie in het Midden-Oosten opnieuw bekeken en onlangs de Hoge Raad van Commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) bijeengeroepen. Zij kwamen tot de conclusie dat Iran de tweede fase van de Islamitische Revolutie was ingegaan, die ‘de wereldwijde mobilisatie van de Islam’ zou omvatten.

De IRGC-commandanten concludeerden verder dat Iran niet langer met een ‘mogelijke dreiging’ werd geconfronteerd en ‘als een leidende regionale macht kon opstijgen’.
‘Vandaag zijn we machtig en onoverwinnelijk geworden en alle vijandelijke opties die tegen het land zijn georkestreerd, zijn verzwakt en kunnen ons niet confronteren, en deze realiteit is vandaag bewezen en is zichtbaar’, vertelde IRGC-commandant Hossein Salami aan zijn officieren.

Het hoofd van de IRGC gaf toen aan dat hij het had over de vermindering van de Amerikaanse macht en de waargenomen zwakte van de Israëlische militairen. Hij maakte ook duidelijk dat Israël voor het Iraanse regime de belangrijkste bedreiging voor zijn belangen was en zei dat het doel om het ‘zionistische regime’ uit te schakelen ‘haalbaar’ was geworden. Salami beweerde dat de IRGC het ‘vermogen had om Israël te vernietigen’ en dat het land ‘zo snel mogelijk van de wereld (kaart) moet worden geveegd’.

Qassem Soleimani, de sluwe commandant van de Quds Force van de IRGC, herhaalde tijdens dezelfde vergadering dat Israël ‘van de geografische geschiedenis van de wereld moet worden weggevaagd’ en voegde eraan toe dat dit door de zogenaamde verzetsas van Iraanse bondgenoten moet worden gedaan. Soleimani sprak openlijk over de ‘hulp’ die zijn Quds Force levert aan de Ansar Allah militie in Jemen en over soortgelijke hulp aan Irak en Syrië.

Brig.-Gen. Abbas Nilforoushan, de plaatsvervangend commandant van het Operationeel Commando van de IRGC, sprak ook over de aanstaande oorlog tegen Israël en beweerde dat de IRGC een ‘veelzijdige strategie’ had ontwikkeld tegen de Joodse Staat, die een einde zou maken aan de oorlog voordat deze zich kon ontwikkelen tot een langdurig conflict.
Iran zou zijn grote raketten arsenaal en zijn vele bondgenoten gebruiken om te beslissen over het lot van Israël, schepte Nilforoushan op, waarna hij uitlegde dat Iran het land al omsingeld heeft en dat er ‘niets meer over zou zijn’ van de Joodse Staat.
Om de pro-Israëlische alliantie verder te verzwakken, probeert Iran nu het Amerikaanse leger uit Irak te verdrijven.

Het regime in Teheran gaf toestemming aan Falih al-Fayyadh, een leider van de in Iran gevestigde en door Iran gesteunde al-Hashd al-Sha’abi paraplu-organisatie van hoofdzakelijk sjiitische milities, om een geheim bezoek aan Washington te brengen waar de regering-Trump probeerde om verse aanvallen tegen de doelen van de VS in Irak te verhinderen.
De Amerikaanse regering ontkende elke betrokkenheid in recente aanvallen op Iraanse doelen in Irak, wat impliceert dat Israël er achter zat.

Na het geheime bezoek van al-Fayyadh’s aan Washington, lanceerden de Iraakse en Iraanse media en de Iraakse regering een campagne tegen de vermeende militaire campagne van Israël tegen Irak, terwijl de leiders van Al-Hashd al-Sha’abi duidelijk maakten dat Israël nu een doelwit voor hen was geworden. Ze maakten ook duidelijk. dat al-Hashd al-Sha’abi kon samenwerken met andere Iraanse bondgenoten in het Midden-Oosten om Israël aan te vallen.

De Iraakse paramilitaire strijdmacht heeft samen met de Quds Force onlangs een militaire basis op 50 kilometer ten zuiden van Bagdad opgewaardeerd en omgevormd tot de ‘primaire basis voor raket- en drone-aanvallen op Israël’.

Iran heeft onlangs ook de Iraakse al-Hashd al-Sha’abi-milities naar Zuid-Libanon verplaatst, terwijl Soleimani opdracht heeft gegeven aan Hajj Hasjem, de commandant van Hezbollah, belast met de opbouw van Iraanse troepen op de [Syrische] Golanhoogten, om de inzet van deze troepen op het bergachtige plateau te versnellen. tegen Ondanks de Israëlische acties om Hezbollah zijn geleide precisieraketten te ontnemen, is Iran er nu ook in geslaagd om de zogenaamde Labeik-raketconversiekits te leveren aan de Libanese terreurgroep. tegen.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   24-10-2019
Auteur:   Yochanan Visser
Beeld:      Edi Israel/Flash90
Website: http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Iran gebruikt chaos om Israël in de oorlog te slepen"

Geef een reactie