GroenLinks komt met reactie op BDS-controverse

Foto: Levi Zoutendijk

DEN HAAG | GroenLinks heeft gereageerd op de commotie die is ontstaan na het aannemen van een pro-BDS-motie. Deze reactie kan ook gelezen worden als verklaring van de partij op de video van het Palestijnse mediabureau EPAL, dat banden zou hebben met Hamas.

In de propagandavideo wordt de partij gehuldigd om het feit dat het congres onlangs per motie uitspraak ten voordele van BDS. Deze anti-Israëlische beweging pleit voor boycots, desinvesteren en sancties tegen dat land. Partijprominent Bram van Ojik heeft een verklaring geschreven op de GroenLinks-website over het omarmen van BDS. Daarin stelt hij dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is voor een democratie en dat de partij niet voor een boycot van de staat Israël is, iets wat EPAL wel in zijn video verklaart. Hiermee lijkt GroenLinks een terugtrekkende beweging te maken.

‘BDS is een internationale beweging voor boycotacties, desinvestering en sancties, in reactie op Israëlisch geweld’, aldus Van Ojik in zijn verklaring. ‘GroenLinks hecht aan de vrijheid van meningsuiting als een kernwaarde in een gezonde democratie. We verzetten ons tegen het verbieden en strafbaar stellen van standpunten, los van de vraag of we het met die standpunten al of niet eens zijn. Sterker nog: de motie die werd aangenomen op het congres past in die benadering.’ Het voorstel werd om 16 februari door een meerderheid van de leden aangenomen. Van Ojik: ‘De motie is niet bedoeld als steun aan de doelen van BDS. Sterker nog: GroenLinks is niet voor een boycot van Israël. GroenLinks hecht groot belang aan het naleven van het internationaal recht en aan respect voor mensenrechten. In het Israëlisch-Palestijnse conflict verwerpen wij geweld en intimidatie van beide zijden.’

Naar de video van EPAL verwijst Van Ojik niet. Deze circuleert op internet rond en omarmt GroenLinks vanwege de pro-BDS-motie. De makers roemen de partij als ‘de eerste Nederlandse politieke partij die oproept tot een boycot van Israël’. In het Arabisch staat er te lezen: ‘Op het congres heeft GroenLinks een resolutie aangenomen waarin BDS als een legitiem middel wordt beschouwd voor de steun aan de Palestijnse strijd voor gerechtigdheid’. Wie de hele vertaling van de video wil zien, kan dit in het volgende artikel van Jonet.nl lezen. In de korte propagandafilm wordt tevens gewag gemaakt van de situatie in Amsterdam, waar pro-Palestijnse en pro-Israëlische actiegroepen elkaar naar het leven staan tijdens demonstraties op de Dam. Burgemeester Halsema wordt in de optiek van de makers gegijzeld voor ‘de Israël-lobby’.

Dit artikel verscheen voor het eerst op www.jonet.nl

Wees de eerste die reageert op "GroenLinks komt met reactie op BDS-controverse"

Geef een reactie