Hoe de IDF de derde Libanonoorlog voorkwam

Foto: Levi Zoutendijk

Zondagmiddag kwam de verwachte Iraanse vergelding voor vernederende Israëlische militaire acties tegen het hoofdkwartier van Hezbollah in Beiroet en tegen de Iraanse aanvalsdrones in Syrië (die op het punt stonden richting Noord-Israël gestuurd te worden). Maar deze vergelding eindigde in een ander vernederend debacle.

Iran schakelde zijn Libanese bondgenoot Hezbollah in, die een IDF-basis nabij Avivim, dichtbij de Libanees-Israëlische grens, aanviel met een aantal Kornet anti-tank raketten die verschillende IDF-voertuigen op de basis raakten. De aanval kwam nadat de IDF preventieve maatregelen had genomen. Die waren bedoeld om Hezbollah te verhinderen om het Israëlische leger te verrassen. Ook zouden de maatregelen kunnen voorkomen dat een incident zou plaatsvinden zoals het incident waardoor de Tweede Libanonoorlog begon.
Het Israëlische leger sloot wegen tot vijf kilometer van de grens met Libanon af, zette controleposten op en plaatste artillerie en ander zwaar materieel in ten noorden van Israël, evenals extra Iron Dome antiraketschilden. Hieruit bleek dat de IDF de lessen van de Tweede Libanonoorlog heeft geleerd, toen herhaalde waarschuwingen door Gal Hirsch (de toenmalige commandant van de 91ste divisie van de IDF) over een dreigende Hezbollah-aanval werden genegeerd, met verwoestende gevolgen.

Toen de Hezbollah-vergelding eindelijk kwam, toonde de IDF opnieuw haar intelligente en verfijnde oorlogscapaciteiten, die in feite het uitbreken van de Derde Libanonoorlog voorkwamen. Als eerste gebruikte de IDF drones die brandbare materialen op velden en bossen langs de Libanese grens lieten vallen en zo een rookgordijn creëerden. Dit ontnam Hezbollah de mogelijkheid om het Israëlische leger nauwkeurig aan te vallen. Tegelijkertijd trof de IDF-artillerie 30 Hezbollah-doelen in Zuid-Libanon met 100 granaten.

Na de Kornet-aanvallen op de basis bij Avivim gebruikte de IDF ook een truc om Hezbollah in verwarring te brengen en scoorde opnieuw een overwinning in de lopende psychologische oorlog. De IDF stuurde een helikopter naar de getroffen basis, die militairen met verbanden, doordrenkt met nepbloed, naar het Rambam Medisch Centrum in Haifa brachten, waar ze zonder medische controle werden ontslagen. Foto’s van de ‘gewonde’ soldaten werden vervolgens door de IDF op haar Facebook-pagina geplaatst, die ook wordt gevolgd door Hezbollah en Iraanse agenten, terwijl Israëlische militairen en overheidsfunctionarissen zwegen over de kwestie van de slachtoffers.
Hezbollah gaf vervolgens een triomfantelijke verklaring uit, waarin werd beweerd dat een aantal Israëlische militairen was verwond en gedood tijdens de aanval. Het Israëlische leger overhandigde Hezbollah op deze manier ‘een overwinning’ en de-escaleerde de situatie.

Het werkte.

Hezbollah onthield zich van verdere aanvallen op Israël, en pas toen de rust weergekeerd was, gaven de IDF en premier Benyamin Netanyahu een verklaring vrij, waarin zij bevestigden dat er aan Israëlische zijde geen gewonde of gedode militairen waren. Dit was minstens de derde keer dat het Israëlische leger de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde en zijn bondgenoot Hezbollah te slim af was.

De eerste keer was op 10 mei 2018. Qassem Soleimani, de commandant van de Quds-brigade, gaf toen opdracht tot een massale raketaanval op de Israëlische Golanhoogten met behulp van meer dan 30 Grad en Fajr raketten, die in meerderheid op Syrische bodem landden. Deze directe Iraanse aanval op Israël werd uitgelokt door een reeks IAF-aanvallen op Iraanse militaire faciliteiten in Syrië. De mislukte Iraanse poging om Israëlische burgers op de Golanhoogten te doden, gaf Israël het legitieme recht om een tegenaanval uit te voeren op de Quds-brigade in Syrië.

Met behulp van 28 IAF F-15 en F-16 gevechtsvliegtuigen vernietigde de IAF meer dan 50 Iraanse doelen in Syrië, waaronder faciliteiten voor inlichtingendiensten, logistieke hoofdkwartieren, observatieposten, wapenopslagfaciliteiten, raketwerpers en luchtverdedigingsbatterijen. In totaal gebruikten de IAF en IDF 60 lucht-grond raketten en 10 tactische grond-grond raketten, volgens het Russische Ministerie van Defensie. Het vier uur durende Israëlische offensief tegen de IRGC in Syrië, doodde verder 28 Syrische militairen en sjiitische strijders, beweerden de Russen. Aan Israëlische zijde waren er geen meldingen van schade of slachtoffers.
IDF-woordvoerder brigadegeneraal Ronen Manlis legde destijds uit dat het Israëlische leger de Iraanse capaciteiten in Syrië ‘geplunderd’ had. ‘Ze werden teruggesleept vanwege de activiteit die we meer dan een maand lang en in de afgelopen weken hebben uitgevoerd,’ vertelde Manlis aan verslaggevers in mei 2018. ‘We hebben de juiste defensieve voorbereidingen getroffen en we hebben de afgelopen weken een aantal agressieve acties ondernomen,’ zei de woordvoerder van de IDF, terwijl hij toevoegde dat Soleimani en de Quds-brigade een zware prijs betaalden.

De tweede keer dat de IDF intelligente en verfijnde oorlogstactieken tegen de Iraanse as in Libanon en Syrië gebruikte, was zondag 25 augustus 2019, toen de Israëlische luchtmacht en de marine de Quds-brigade en Hezbollah vernederden. Met behulp van uitstekende inlichtingen heeft de IAF eerst een groot aantal Iraanse aanvalsdrones vernietigd die op het punt stonden een massale aanval op Noord-Israëlische steden en gemeenschappen te lanceren. Een paar uur later gebruikte de Israëlische marine twee door Iran geproduceerde DIJ-drones geladen met 5,5 kilo C-4 plastic explosieven om te voorkomen dat Iran een planetaire mixer naar Hezbollah zou brengen. De industriële mixer, met een gewicht van ongeveer acht ton, was bedoeld om vaste brandstof drijfgassen te produceren die de motorprestaties van Hezbollah’s raketten en hun nauwkeurigheid verbeteren.
Deze Israëlische actie vond plaats in het centrum van Beiroet, waar Hezbollah zijn hoofdkwartier heeft. De actie heeft een nieuwe klap toegebracht aan het ‘precisieproject’ dat bedoeld is om Hezbollah’s onnauwkeurige raketten te upgraden en om te bouwen tot GPS-geleide precisieraketten.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   03-09-2019
Auteur:   Yochanan Visser
Beeld:     Flash90
Website: http://www.israeltoday.nl

– – – – –

 

Wees de eerste die reageert op "Hoe de IDF de derde Libanonoorlog voorkwam"

Geef een reactie