Duwen op de Dam bij anti-Israël-demonstratie

Foto: Levi Zoutendijk

Het conflict tussen pro-Palestijnse en pro-Israëlische demonstranten op de Dam heeft een nieuwe ontwikkeling bereikt. Nadat sommigen wel eens met elkaar op de vuist zijn gegaan, is het zondag tot geweld gekomen met Israëlische toeristen. De Israëli’s zochten het debat op met de pro-Palestijnse demonstrant Simon Vrouwe. Die had een van de toeristen geprovoceerd. Hij werd omver geduwd en belandde meteen op de grond. De demonstratie van het anti-Israëlische Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) ging gewoon door.

Boze toeristen

Alles gebeurde op zondagmiddag op steenworp afstand van het Nationaal Monument op de Dam. Zoals gebruikelijk was Vrouwe aan het demonstreren met zijn kar en Palestijnse vlaggen. De pro-Israëlische activist Michaël Jacobs kwam erbij staan om het geheel op camera te zetten, uiteenzettend waarop Vrouwe zo ‘fout’ zit met zijn eenmansacties. Terwijl Jacobs oreert tegen de boodschap van Vrouwe komen Israëlische toeristen naar voren die de confrontatie zoeken. Er ontstaat een verhitte situatie die eindigt in uitdagingen door Vrouwe en een harde duw van de Israëli.

Vrouwe omver

Vervolgens gaat Vrouwe naar de grond. Hij komt overeind en zoekt de confrontatie met de Israëli’s, die niet terugdeinzen voor zijn verschijning. Onderwijl wordt alles door Jacobs op camera gezet en zijn er meer voorbijgangers aan het filmen met hun smart phones. Uiteindelijk loopt alles nog net goed af, onder andere omdat omstanders beide kemphanen uit elkaar kunnen houden.

Vergeefse maatregelen

Het incident is een van de vele in een lange reeks tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse activisten op de Dam, die daar aandacht opeisen voor hun boodschap. Beide staan elkaar naar het leven en geregeld escaleert de situatie. Soms leidt het tot scheldpartijen of discriminatie, soms leidt het tot een handgemeen. De politie moet geregeld optreden. Activist Jacobs weet de incidenten vaak vast te leggen op camera. Ook spreekt hij met regelmaat in in de Amsterdamse gemeenteraad om zijn beklag te doen. Zowel wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) als Halsema (GroenLinks) hebben geprobeerd op eigen wijze maatregelen tegen de demonstranten te nemen, tevergeefs.

Toch niet weg

Afgelopen juli leek het erop dat de pro-Palestijnse demonstranten zouden wieberen van de Dam. Zonder al te veel toelichting te geven, zei de Nederlandse BDS-activist Gustav Draijer voortaan weg te blijven van het plein. Een week later doken er opnieuw anti-Israëlische demonstranten op op het plein. Wel stonden de activisten iets verder van het monument af. Zo gingen de twisten tussen de BDS-activisten en de pro-Israëlische demonstrant Michaël Jacobs in alle hevigheid door. Het is aan de Amsterdamse politiek om een antwoord te vinden op de situatie.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   02-09-2019
Auteur:    Kemal Rijken
Beeld:      YouTube
Website:  https://jonet.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Duwen op de Dam bij anti-Israël-demonstratie"

Geef een reactie