De Holocaust is de herinnering aan de nederlaag van onze vijand

Toen ons dagelijks leven vanochtend gedurende de twee minuten durende sirene, waarmee we ertoe worden opgeroepen om te denken aan de zes miljoen in de Holocaust omgekomen mensen, volledig tot stilstand kwam, was dat voor mij aanleiding om er over na te denken dat dit pikzwarte hoofdstuk een absolute nederlaag was – niet voor het joodse volk, maar voor de vijanden van Israël.

Ja, het joodse volk maakte een dermate onvoorstelbare tragedie mee, die de meeste andere naties neergeslagen zou hebben. Toen ik gisteravond met mijn kinderen in het park zat, omringd door honderden andere Israëlische gezinnen, die ook aan de ceremonie deelnamen die het begin van de Holocaust-herdenkingsdag markeert, zag ik iets in.

We bevinden ons precies 75 jaar na de bijna gelukte poging om het grootste deel van de joodse wereldbevolking uit te roeien. En desondanks was de natie Israël op het wereldtoneel nog nooit sterker, succesvoller en invloedrijker dan nu.

De nazi´s (en de grotere vijand die achter hen en allen die daarvoor geprobeerd hadden Israël te vernietigen, stond) lukte het om zes miljoen individuele joodse lichten te doven. In hun plaats ontstond in de vorm van de herboren staat Israël een in de hele wereld zichtbaar baken van licht. De vijand is overwonnen. Israël en het joodse volk staan meer dan ooit vooraan het front.

Het klinkt uniek, ongelooflijk, zelfs absurd!

De profeet Jesaja dacht – nog voordat het gebeurde – dit, toen hij voor het eerst hoorde wat duizenden jaren later zou plaatsvinden:

Wie heeft ooit zulks gehoord? Wie heeft dergelijks gezien? Zou een land kunnen geboren worden op een enigen dag? Zou een volk kunnen geboren worden op een enige reize? Maar Sion heeft weeën gekregen, en zij heeft haar zonen gebaard. (Oude Testament – Jesaja 66, vers 8).

Haim Noy
Vandaag herdenkt men in Israël de slachtoffers van de Holocaust. Vanochtend om 10.00 uur plaatselijke tijd klonken in het hele land 2 minuten lang de sirenes. Het land stond stil. We zullen vandaag veel verhalen horen van overlevenden van de Holocaust. Het verhaal van Haim Noy is daar eentje van.

In onderstaande video vertelt hij ons zijn verhaal. Nadat hij het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau had overleefd, zal hij vandaag, 75 jaar later, nog eenmaal door de poort van het kamp gaan. Deze keer trots en samen met zijn kleinzoon en 200 officieren van het Israëlische leger, die hem begeleiden bij de Mars van het Leven, die vandaag plaatsvindt.

Bron: Brabosh.com

Wees de eerste die reageert op "De Holocaust is de herinnering aan de nederlaag van onze vijand"

Geef een reactie