Honduras erkent officieel Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en opent er een diplomatiek kantoor

Foto: Levi Zoutendijk

De president van Honduras, Juan Orlando Hernandez, zal vrijdag naar Israël reizen om een ​​’diplomatiek kantoor’ in Jeruzalem te openen en de heilige stad als hoofdstad van Israël te erkennen.

Het diplomatieke kantoor in de stad zal een uitbreiding zijn van de in Tel Aviv gevestigde ambassade van Honduras. “Voor mij is het de erkenning dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is”, zei Hernandez dinsdag.

Het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat Israël had voorgesteld dat Honduras zijn ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen, dat “wordt geanalyseerd en geëvalueerd in de internationale en nationale context.”

De Amerikaanse president Donald Trump erkende Jeruzalem eind 2017 als de hoofdstad van Israël en verhuisde officieel de Amerikaanse ambassade daar afgelopen mei, wat leidde tot een verslechtering van de betrekkingen met de Palestijnen. Guatemala en Paraguay volgden terwijl Brazilië zei dat het de mogelijkheid bestudeerde. Paraguay maakte zijn besluit vier maanden later ongedaan, na een regeringswisseling.

Een ambassade naar Jeruzalem verhuizen is zeer omstreden. Israël claimt heel Jeruzalem als hoofdstad, terwijl Palestijnen Oost-Jeruzalem beschouwen als de hoofdstad van hun toekomstige staat. De meeste diplomatieke missies in Israël bevinden zich in of nabij Tel Aviv, terwijl landen proberen een neutraal standpunt in te nemen over de status van Jeruzalem.

De aankondiging van Honduras komt een dag nadat de vrouw Sara van premier Benjamin Netanyahu in een livevideostream op een Facebook-pagina van de Likud-campagne heeft aangekondigd dat Honduras volgende week een diplomatieke faciliteit in Jeruzalem zal openen en suggereerde dat zij verantwoordelijk was voor de realisatie ervan.

“Ik ben blij te kunnen aankondigen dat op zondag Honduras een diplomatieke missie opent in Jeruzalem, een stap op weg naar een ambassade,” zei ze in een live video op Facebook met minister van Cultuur Miri Regev.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde in een dinsdagverklaring dat Honduras een handelskantoor met diplomatieke status zal oprichten en dat Hernandez, vergezeld door zijn vrouw, zaterdagavond in Israël zal aankomen om deel te nemen aan de openingsceremonie. Het handelskantoor is een eerste stap in de richting van “de toekomstige verhuizing van de ambassade van Honduras naar Jeruzalem,” zei het ministerie.

Volgens dat rapport eist Honduras dat Israël een ambassade in zijn hoofdstad Tegucigalpa opent en de bilaterale handel verdiept in ruil voor het verplaatsen van zijn eigen missie. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het bezoek van de delegatie, maar zei alleen dat er een ‘doorlopend proces van besprekingen was dat nog moet worden afgerond.’

De Honduranen zijn met name geïnteresseerd in het krijgen van advies van Israëlische experts over cyberkwesties, misdaadbestrijding, water en landbouw, aldus het tv-rapport. Volgens bronnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Honduras ook aangegeven dat het erop uit is betere banden met de regering in Washington te zien.

Honduras was een van de slechts negen landen – waaronder de VS en Israël – die  hebben gestemd tegen een recente resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die Israël veroordeelt en de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem afkeurden.

De maatregel werd aangenomen met 128 stemmen voor uit 193 totale lidstaten, met 9 tegenstemmers, 35 onthoudingen en 21 staten die weigerden om een ​​stem uit te brengen.

Net zoals Nederland heeft ook België voor de bewuste resolutie gestemd waarin Trumps Jeruzalem-verklaring werd veroordeeld. België speelt zoals bekend een voortrekkersrol binnen de Europese Unie inzake Israëlbashen. Overigens heeft ons land enkele diplomatieke missies in Israël.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   29-08-2019
Beeld:     beeldbron: J-Post
Website: https://brabosh.com

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Honduras erkent officieel Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en opent er een diplomatiek kantoor"

Geef een reactie