Marokkaanse autoriteiten vernielen Holocaust memoriaal in Marakesh

Foto: Levi Zoutendijk

Marokkaanse autoriteiten hebben op maandag 27 augustus 2019 een Holocaust-monument gesloopt dat werd gebouwd door de Duitse NGO PixelHELPER in Ait Faska, ten zuidoosten van Marrakesh. Dit komt minder dan een week nadat The Jerusalem Post onthulde dathet Holocaust-monument in de maak was.

Oprichter van PixelHELPER Oliver Bienkowski zei dat alle installaties en kunstwerken die tot nu toe waren gebouwd “opzettelijk werden vernietigd door bulldozers,” en de regenboogblokken bij de ingang, die LGBTQ + slachtoffers van de Holocaust herdenken, ook werden ontheiligd. Hij voegde eraan toe dat…

… de water- en elektriciteitsleidingen zijn doorgesneden. We dachten dat de Joodse samenleving in Marokko werd geaccepteerd, maar dat is niet [het geval]. We krijgen veel antisemitische en anti LGBTQ + berichten.

Op maandagavond ontkenden de Marokkaanse autoriteiten in een persverklaring dat het monument werd gebouwd, en voegde eraan toe dat dergelijke claims “ongegrond” waren. De lokale autoriteiten van de provincie Al Haouz verklaarden:

Informatie die werd verstrekt door bepaalde elektronische sites en op sociale netwerken over de oprichting van een project door een vreemdeling, waaronder een museum en verschillende faciliteiten, evenals een gedenkteken in de vorm van kunstschilderijen, in de gemeente Ait Faska, in de provincie Al Haouz, zijn zonder enige basis. De relevante diensten in deze provincie hebben geen toestemming verleend voor het opzetten van een dergelijk project.

De autoriteiten voegden eraan toe dat “de oprichting van een dergelijk project de regelgevingsprocedures volgt en vereist dat de bestaande administratieve goedkeuringen worden verkregen.” Maar op dinsdag vertelden journalisten van het radiostation Yabiladi in Marokko aan The Jerusalem Post dat het ministerie van Binnenlandse Zaken had gezegd dat de PixelHELPER niet de benodigde toestemming van het ministerie van Cultuur hadden gevraagd.

In een video die op dezelfde dag werd geüpload door Hespress Internet TV (Marokko) worden de ware beweegredenen van de sloop wel een stuk duidelijker. Ahmed Wihmane, de president van het Marokkaanse Observatorium Tegen Normalisatie met Israël, zei dat hij de Marokkaanse autoriteiten groette voor het vernietigen van het beschamende “zogenaamde holocaustmonument” en hij vervolgde:

“Ik groet de autoriteiten voor het vernietigen van dit gebouw van schaamte, het zogenaamde Holocaust-monument, in Ait Faska, in de buurt van Marrakech. Dit ontslaat bepaalde ambtenaren niet van hun verantwoordelijkheid. Ze moeten de vraag beantwoorden: waar was je al die tijd die nodig was om dat gebouw op te richten, vooral omdat de eigenaar zijn vrijmetselaarsachtergrond en zijn vernietigingsproject heeft onthuld. Hij presenteert ideologische zionistische ideeën over de tragedie van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Bovendien is hij homoseksueel.

Dit alles had de autoriteiten ertoe moeten aanzetten hun werk te doen voordat dit monument werd gebouwd. Onze conclusie is dat deze zachte aanpak tot dit resultaat heeft geleid. In het verleden waren er gewapende opleidingskampen geweest onder direct toezicht van generaals en rabbijnen van de Israëlische strijdkrachten. Toen wat er moest gebeuren niet werd gedaan, moedigde het hen aan om verder te gaan in hun verlangen om een ​​tweede Israël te vestigen in het hart van Marokko en de Arabische Maghreb. De verantwoordelijke beslissing is nu genomen, maar er moet een onderzoek komen.”

Bienkowski beweerde dat de autoriteiten wisten dat het monument werd gebouwd, maar “hadden geweigerd mee te werken.” “Helaas hebben de autoriteiten vanaf het begin elke medewerking geweigerd en tijdens het eerste jaar werden alle verzoeken voor vergaderingen afgewezen door de burgemeester,” zei hij.

In een interview met The Jeruzalem Post vorige week zei Bienkowski dat de bouw van het project in 2018 was begonnen. Bienkowski sprak over de inspiratie voor het creëren van het monument. Hij zei als de oprichter van de PixelHelper Foundation, die mensenrechten en de strijd tegen het racisme wereldwijd promoot: “Ik heb onderzoek gedaan in de Yad Vashem-database en vond mijn achternaam,’ Bienkowski.’

“’Ik las dat mensen met dezelfde achternaam als ik werden gedood door de Duitsers in concentratiekampen, en dat vrijmetselaars ook werden gedood in concentratiekampen,” zei hij. Hoewel het niet duidelijk was of de Bienkowskis die in de Yad Vashem-database werden gevonden, rechtstreeks aan hem gerelateerd waren, zei hij dat het voor Bienkowski geen verschil maakte.

Het was kort nadat hij deze ontdekking had gedaan, dat hij begon met het bouwen van het monument. “Ons doel,” zei hij destijds, “is om mensen door de ingang te nemen en door ons gedenkteken te gaan tot het einde in een emotionele, openende en artistieke gebeurtenis die het hart van mensen zal bereiken en niet alleen hun geest, [zoals wat er gebeurt] als ze films zien of geluidsbestanden horen.

Bienkowski voegde er nog aan toe:

Het is zo belangrijk om met video’s, audio en live theatrale vormen te laten zien aan mensen om in hun gedachten de brutaliteit van de Holocaust te doen berijpen. Cultuur en historische uitwisseling is de beste meststof voor tolerantie tussen mensen. We hopen dat dit holocaustgedenkteken de vriendschap tussen moslimlanden en Joden zal stimuleren.

Holocaust memoriaal in Ait Faska nabij Marakesh

Pixel Helper schreef op 20 juli 2019 op haar Facebookpagina een maand vóór de sloop:

In heel Afrika is er maar één Holocaust herdenking, met name in Zuid-Afrika. Marokko is de perfecte plek om iedereen in Noord-Afrika toegang te geven tot een openbare Holocaust herdenking. Een museum zal bezoekers informeren over de Holocaust. Hiervoor maken we gebruik van het publieke materiaal van de Shoa Foundation. Ook zijn er Vrijmetselaars, leden van Rotary & Lions Club, Sinti & Roma, Homo’s en anderen die werden vermoord in de Duitse kampen.

Maandag, 27 augustus 2019: het monument wordt gesloopt

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   29-08-2019
Beeld:     CFCA
Website: https://brabosh.com

– – – – –


Bronnen:

Wees de eerste die reageert op "Marokkaanse autoriteiten vernielen Holocaust memoriaal in Marakesh"

Geef een reactie