Hulpactie voor koosjere eetzaak daBar in Amersfoort: ‘Spannende tijden’

Johnny Breur aan het werk in Bistro daBar aan de Koestraat in Amersfoort.

AMERSFOORT | Vaste gasten van eetzaak daBar in het oude centrum van Amersfoort, vlak bij de synagoge, zijn een inzamelingsactie gestart om de koosjere eetgelegenheid door de coronacrisis heen te helpen. “Een gift is welkom, maar gebed is nog veel belangrijker.”

Normaal gesproken is de 32-jarige Johnny Breuer dagelijks in de weer in zijn Bistro daBar, Hebreeuws voor ‘woord’. Hij kan nu nog wel afhaalmaaltijden verzorgen in de namiddag, maar dat is slechts een pleister op een zere wond. Op zaterdag is de zaak gesloten vanwege de sjabbat. Van zondag t/m vrijdag is de horeca-ondernemer wél open om zijn klanten te voorzien van een Aziatische kipsaté, speciaal gemaakte vis of gewoon een biertje. Het menu biedt ook uitkomst voor vegetariërs.

Althans, als het kabinet dat toelaat. Door de coronacrisis zitten veel zaakjes al maanden op slot. Om Breuer en het personeel een extra hart onder de riem te steken, hebben ‘enkele trouwe gasten’ de koppen bij elkaar gestoken voor een inzamelingsactie. Met succes. In drie dagen tijd is er bijna 2.400 euro opgehaald. Of dat genoeg is, is nog maar de vraag. “Het is spannend. We houden vol en zijn dankbaar dat we er nog zijn”, zegt Breuer in een telefonische reactie. Het doet hem goed om te zien dat zoveel mensen aan de zaak denken, en zelfs geld doneren. “Toch wil ik wel zeggen dat een gift welkom is, maar gebed nog veel belangrijker. Daar gaat het uiteindelijk om.”

Breur begon de zaak aan de Koestraat in september 2018. Zijn droom werd daarmee werkelijkheid: een eigen Aziatische bistro in hartje Amersfoort waarvoor hij zijn baan en woning opzegde. “Een knusse plek waar cultuur, geschiedenis en smaak samenkomen. Een plek waar zijn droom werkelijkheid is geworden. Mooie recensies en enthousiast personeel. Het beloofde een mooie toekomst”, schrijven de initiatiefnemers op de doneerpagina.

Geen perspectief

Maar in november 2020 staan de zaken er heel anders voor. “De toekomst ziet er somber uit. Sinds de coronacrisis heeft Johnny het zwaar. Voor de tweede keer is zijn geliefde Bistro daBar voor langere tijd zo goed als gesloten. Ondanks de verkoop van afhaalmenu’s stijgt het water tot aan de lippen. De Bistro heeft meer vlees op de saté prikker dan op de botten. Zijn droom ziet hij langzaam in een nachtmerrie veranderen.”

Het is nog niet duidelijk wanneer het kabinet de horeca weer open laat gaan. De vrienden van daBar doen daarom een dringende oproep: “Laat er weer hoop aan de horizon gloren. Elk bedrag is welkom.”

Lees ook:Nieuwe koosjere eetzaak Amersfoort: ‘Dicht op zaterdag

Wees de eerste die reageert op "Hulpactie voor koosjere eetzaak daBar in Amersfoort: ‘Spannende tijden’"

Geef een reactie