Israël bouwt nieuwe waterleiding voor de Gazastrook

Foto: Levi Zoutendijk

Ondanks de gespannen situatie in het zuiden is de Israëlische Water­autoriteit, in samenwerking met het Israëlische water­leiding­bedrijf Mekorot, momenteel bezig met de aanleg van een vierde water­leiding om de water­voor­ziening naar de Gazastrook te verbeteren.

Volgens een bericht van het nieuwsportaal Ynet bedragen de kosten van het project enkele miljoenen shekels. Het werk aan de nieuwe waterleiding heeft overigens niets te maken met de onderhandelingen over een wapenstilstand met Hamas. Zodra de nieuwe waterleiding is voltooid, wordt deze aangesloten op het watersysteem van de Gazastrook, waarna het water uit Israël in de huizen van de burgers van Gaza zal stromen.

De nieuwe waterleiding ligt tegenover het centrum van de Gazastrook, in het district Eshkol, tegenover het centrum van de Gazastrook. Ironisch genoeg heeft dit district het meest te lijden onder de aanvallen vanuit de Gazastrook, van de raketten en mortiergranaten en de vuur- en explosievenballonnen die bijna dagelijks nieuwe branden in het district veroorzaken.

De werkzaamheden aan de waterleiding worden onder strenge bewaking uitgevoerd. Want de arbeiders kunnen het doelwit zijn van de terroristen uit de Gazastrook.

Een van de werknemers rechtvaardigt het werk onder voortdurend gevaar: ‘Water is een basisbehoefte. Er is een hele bevolking in de Gazastrook die geen oorlog wil, die alleen maar in vrede wil leven. En deze bevolking is de meerderheid en wordt gecontroleerd door Hamas, wat erg slecht is. De meeste mensen in Gaza hebben dorst naar water, maar ook naar een normaal leven en een betere toekomst voor hun kinderen. Ondanks alles zijn het onze buren, maar we mogen niet voorbijgaan aan wat daar gebeurt’.

Israël voorziet momenteel de Gazastrook van water via drie centrale waterleidingen. Volgens een overeenkomst tussen beide partijen is Israël verplicht om 10 miljoen kubieke meter water per jaar naar de Gazastrook te laten stromen. Maar Israël brengt zelfs meer water dan het moet. Gaza krijgt meer dan 11,5 miljoen kubieke meter water per jaar en Israël is in staat om nog meer water te leveren, maar het watersysteem in Gaza staat op instorten en kan daardoor niet meer water uit Israël opnemen.

Bronvermelding
Datum:17 juni 2019
Auteur:Dov Eilon
Foto:Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90
Website:http://www.israeltoday.nl

 

 

Wees de eerste die reageert op "Israël bouwt nieuwe waterleiding voor de Gazastrook"

Geef een reactie