Israël stuurt ruimtevaartuig Bereshiet naar de maan

Foto: Levi Zoutendijk

Israël maakt geschiedenis. Over een paar dagen zal een Israëlisch ruimtevaartuig met de naam Bereshiet (Genesis) naar de maan vertrekken. Het heeft bijna acht jaar van hard werken van SpaceIL en Israel Aerospace Industries (IAI) gevraagd om eindelijk dit spannende moment van de lancering te bereiken.

Door: David Lazarus

Tot nu toe hebben alleen Rusland, de Verenigde Staten en China ruimtevaartuigen naar de maan gestuurd. De 585 kg wegende Bereshiet zal vrijdag opstijgen vanaf Cape Canaveral, Florida. De vluchtleiding wordt gestationeerd in Yehud, een stad net ten zuiden van Tel Aviv.

‘We gaan de geschiedenis in en zijn er trots op tot een groep te behoren die heeft gedroomd en de visie van vele landen in de wereld heeft vervuld, maar die tot nu toe slechts drie van hen hebben bereikt,’ zei SpaceIL president Morris Kahn.

Bereshiet zal eerst om de aarde draaien en in totaal 6,5 miljoen kilometer afleggen in lange elliptische banen, de langste afstand ooit afgelegd naar de maan, die slechts ongeveer 380.000 kilometer van onze planeet is verwijderd.

Het Israëlische ruimtevaartuig bevat een ’tijdcapsule’ met digitale bestanden, waaronder een Bijbel, kindertekeningen, Israëlische liederen, herinneringen van een overlevende van de Holocaust en de blauw-witte Israëlische vlag. Het $100 miljoen kostende project zal het maanmagnetisch veld meten om ons te helpen begrijpen hoe de maan werd gevormd.

‘Dit is het goedkoopste ruimteschip dat ooit een dergelijke missie heeft ondernomen. De supermachten die erin zijn geslaagd om een ruimtevaartuig op de maan te zetten, besteedden vele malen dat bedrag,’ verklaarde IAI.

Bereshiet is het eerste ruimtevaartuig dat op de maan landt als een particulier initiatief, in plaats van een overheidsproject. De missie begon in reactie op de Google Lunar XPrize, die een beloning van 30 miljoen dollar bood om wetenschappers en ondernemers aan te moedigen om met een relatief goedkope maanmissie op te zetten.

 

Dit bericht werd voor het eerst geplaatst door Israel today.

Wees de eerste die reageert op "Israël stuurt ruimtevaartuig Bereshiet naar de maan"

Geef een reactie