Israël weigert lid kerkelijke delegatie toegang

Marijke van Duin: "Ik ben niet anti-Israël of anti-Joods"

Veiligheidsdiensten van Israël hebben vorige week de Nederlandse Marijke van Duin na een nacht detentie op het vliegveld Ben Goerion in Tel Aviv het land uitgezet. Van Duin maakte onderdeel uit van een delegatie van de Wereldraad van Kerken (WCC) en was zelfstandig onderweg naar een klimaatconferentie in Bethlehem.

“Ik weet nog steeds niet wat het probleem is. Ik heb alle vragen beantwoord en ben beleefd gebleven, in tegenstelling tot mijn ondervrager”, zegt Van Duin in gesprek met MessiaNieuws. De WCC spreekt in een officiële verklaring van “onvoorspelbaar en onacceptabel” gedrag en heeft Israël gevraagd om verontschuldiging. De Wereldraad van Kerken staat bekend om een kritische houding ten aanzien van het vredesbeleid van de Joodse staat. “Maar het is niet duidelijk of dat de oorzaak is van de bijzondere behandeling op de luchthaven”, aldus de verklaring.

De Israëlische ambassade in Den Haag stelt in een verklaring dat leden van de delegatie “tot onze spijt niet volledig meewerkten met de grensautoriteiten en dat zij niet alle relevante informatie gaven”. Volgens de verklaring was die informatie met name van belang omdat de delegatie gebied van de Palestijnse Autoriteit zou bezoeken. De ambassade stelt dat “stevige ondervragingen nu eenmaal nodig zijn voor de veiligheid van Israël en zijn bezoekers”.

Van Duin reisde alleen en kwam zondagavond aan op het vliegveld van Tel Aviv. Haar paspoort werd ingenomen en ze moest wachten in een aparte ruimte. Daar zag ze ook twee andere leden van de delegatie van de Wereldraad van Kerken. Van Duin heeft de nacht doorgebracht in een detentiecentrum en werd de volgende middag op een vliegtuig naar Nederland gezet. Van Duin: “Ik wil nu twee dingen. Allereerst van de Israëlische lijst af waar ik blijkbaar op sta. Maar ik wil ook van Buitenlandse Zaken een nieuw paspoort.” Met de Israëlische stempel die in haar paspoort werd gezet, komt ze volgens eigen zeggen mogelijk de Verenigde Staten niet in.

Ik ben niet anti-Israël of anti-Joods

Van Duin, de enige Nederlander die op weg was naar de bijeenkomst in Bethlehem, wil een volgende keer graag Israël gewoon kunnen bezoeken. Het lijkt er volgens haar op dat ze te maken had met een “paranoïde beveiliger. Ik ben helemaal niet anti-Israël of anti-Joods. Het christendom wortelt in het jodendom. Dit incident heeft voor mij niets te maken met joods-christelijke betrekkingen.”

De bijeenkomst van de Wereldraad van Kerken in Bethlehem, dat onder Palestijns bestuur valt, betrof een periodiek overleg over klimaatrechtvaardigheid. De kerk in Bethlehem trad op als gastheer. De meeste bezoekers konden na ondervraging op het vliegveld wel doorreizen naar Bethlehem. Het is niet bekend of Israël ingaat op de vraag van de Wereldraad van Kerken om verontschuldiging.

1 reactieop"Israël weigert lid kerkelijke delegatie toegang"

  1. Henny Feijen - van der Meer | 19/07/2016 om 23:50 | Beantwoorden

    Wanneer je Yeshua met heel je hart, ziel, verstand en al je kracht liefhebt kun je niet anders dan ook Zijn volk liefhebben, ook al ben je het niet altijd eens met wat ze doen. En wie ben ik om daar een oordeel over te vellen; dat doet Yeshua wel.
    Agape is onvoorwaardelijke liefde, die van God zelf afkomstig is. Niets ten nadele van de ander zul je doen! Wie Israel aanraakt, raakt Gods oog(appel) aan, maar ook je eigen! waardoor je zicht verliest. Lees de profeten! Ken de waarheid!

Geef een reactie