Israëlische rabbijn bezoekt Rotterdams leerhuis

De Israëlische rabbijn en antropoloog Michael Shelomo Bar-Ron brengt net als vorig jaar een bezoek aan Nederland. Les geeft hij aan iedereen: Jood én niet-Jood.

De orthodoxe Bar-Ron geeft eind mei een studieweekend in het Rotterdamse joodse leerhuis Ohel Abraham (Tent van Abraham). De thema’s Thora en wetenschap staan centraal. Bar-Ron benadrukt de synthese tussen het jodendom en de moderne wetenschap en bestrijdt de “imaginaire tegenstellingen” tussen die twee werelden. “Anders dan de pseudo-wetenschap van evangelische christenen of zelfs onwetende rabbijnen”, zegt hij in een aankondigingsvideo.

De Israëliër staat bekend om zijn visie ook aan niet-Joden Thora te leren. In het hedendaagse jodendom wordt dat zeer terughoudend gedaan. Maar volgens Bar-Ron is het een oude gewoonte om niet-joden bij studie van de Tenach, het Oude Testament, te betrekken. Ohel Abraham wil die traditie doen “herleven”. Het geluid van de rabbijn sluit goed aan bij hun missie: een open leerhuis aanbieden in het hart van Rotterdam, “waar iedereen zich welkom voelt om van het jodendom te leren”.
Noachidische geboden voor niet-Joden

Volgens Bar-Ron spreekt de Talmoed met respect over niet-Joden die kennisnemen van het jodendom en de Noachidische geboden. In het jodendom hoeven goyim, de volkeren, zich alleen aan de zeven leefregels te houden die aan Noach werden geopenbaard, bijvoorbeeld het verbod op moord, afgoderij en diefstal. Mensen die deze geboden doen, worden volgens Bar-Ron “vergeleken met de hogepriester en kunnen deelhebben aan olam haba, de toekomende wereld”. Bar-Ron is auteur van Guide for the Noahide, waarin hij een overzicht geeft van deze leefregels.

Bar-Ron behaalde in Jeruzalem zijn rabbinale graad, maar wordt liever geen rabbijn genoemd. Hij geeft voorkeur aan de term mori (מאורי), een meer nederige titel voor Thora-leraren. Op dit moment leidt Bar-Ron, vader van zeven kinderen, een Thora-centrum in het Israëlische dorp Beet Sjemesj, waar hij doceert en schrijft.

Wees de eerste die reageert op "Israëlische rabbijn bezoekt Rotterdams leerhuis"

Geef een reactie