Israelisch veiligheidskabinet bijeen na Iraanse provocaties op grenzen

Foto: Levi Zoutendijk

Het Israelische veiligheidskabinet is maandagochtend bijeengekomen na wederom een onrustig weekend aan Israels grenzen. In het noorden voorkwam het Israelische leger een grootschalige aanval met killerdrones door Iraanse militanten. Zuid-Israel werd zondagavond opnieuw aangevallen door raketten uit de Gazastrook.

Volgens Israel zijn Iran en haar proxies uit op een oorlog op twee fronten. De Joodse staat reageerde dit weekend door terreurdoelen in Syrië en de Gazastrook te neutraliseren. Het veiligheidskabinet moet maandag besluiten hoe het leger de komende tijd zal reageren op de toenemende Iraanse dreiging.

Aanvalsdrones

Zaterdagavond kwam de IDF met de mededeling dat op het nippertje een “grootschalige aanval” met meerdere aanvalsdrones door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en andere milities was voorkomen. Volgens Israel had Qassem Soleimani, commandant van de Quds-divisie, reeds opdracht gegeven om de met explosieven uitgeruste drones vanuit Syrië naar Israel te laten vliegen.

Het Israelische leger gaf tevens beelden vrij waarop te zien is hoe drie IRGC-militanten afgelopen donderdag een van de drones verplaatsten in een Syrisch dorp nabij de Israelische Golanhoogten. Op zaterdagavond voerde Israel om deze reden enkele luchtaanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië, waarmee de aanval op Israelische burgers in de Golan werd voorkomen. Bij de aanval kwamen zeker vijf mensen om het leven, aldus The Times of Israel. In iedere geval twee van hen maakten deel uit van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Ook zat er een IRGC-lid onder de doden.
Het Israelische leger kwam maandagochtend vroeg met uitgebreidere inlichtingen over twee van de gedode terroristen. Volgens de IDF gaat het om Hasan Yousif Zbib en Yasir Ahmad Dahir, Libanese militanten die onder commando stonden van de IRGC. Het tweetal reisde volgens Israel de afgelopen jaren regelmatig naar Iran, waar ze training kregen op het gebied van drones. Op maandag gepubliceerde foto’s is te zien hoe de Libanezen met Mahan Air naar Iran vliegen.

Na de Israelische aanval in Syrië kwamen Iran en haar proxies met verklaringen waarin wraak werd gezworen. Zo publiceerde IRGC-commandant Soleimani een poster waarop Iran claimt dat “deze “krankzinnige operaties absoluut de laatste stappen zijn van het zionistische regime”. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei op Libanese televisie dat er in “een, twee of drie dagen” een vergeldingsaanval zal volgen.

Drie raketten

Het zuiden van Israel werd zondagavond opnieuw opgeschrikt door raketaanvallen uit Gaza. Rond 20.00 uur Nederlandse tijd vuurden Palestijnse terroristen drie raketten af. Twee raketten werden onderschept door luchtafweersysteem Iron Dome. Een derde raket kwam neer in de buurt van een een autoweg in Sderot. De inslag veroorzaakte een brand.

Toen het luchtalarm afging was het openluchtfestival Live Sderot in volle gang. Op videobeelden is te zien hoe duizenden festivalgangers zichzelf in veiligheid proberen te brengen, waarna een gebouw in de buurt van het festivalterrein wordt getroffen door raketscherven. Ook kwam een raketscherf terecht in het publiek, aldus een journalist ter plaatse.

Wonderbaarlijk genoeg vielen er amper gewonden. Voor zover bekend raakte een 30-jarige vrouw gewond toen zij dekking wilde zoeken. Zestien anderen moesten een behandeling ondergaan voor shocksymptomen. De festiviteiten werden vroegtijdig afgebroken, en de tweede dag van het festival is afgelast.

In reactie op de beschietingen bestookte de Israelische luchtmacht in de nacht van zondag op maandag Hamas-doelen in de Gazastrook. Een van de doelen was het kantoor van een bataljonscommandant van de door Iran gesteunde terreurgroep, schrijft The Jerusalem Post. Een woordvoerder van het leger waarschuwde maandag dat de eveneens door Iran gesteunde terreurgroep Islamitische Jihad een nieuwe Gazaoorlog uit wil lokken.

Na de gedwarsboomde aanval op de noordgrens liet premier en defensieminister Netanyahu al weten dat Iran “nergens immuniteit heeft”. “Onze strijdkrachten zijn op alle manieren actief tegen de Iraanse agressie”, aldus Netanyahu op Twitter. “We blijven kordaat en verantwoordelijk optreden tegen Iran en haar proxies, voor de veiligheid van Israel.”

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   26-08-2019
Auteur:  HIDDE VAN KONINGSVELD
Website: https://www.cidi.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Israelisch veiligheidskabinet bijeen na Iraanse provocaties op grenzen"

Geef een reactie