#KeppelOp: CIDI organiseert succesvolle manifestatie tegen antisemitisme

Foto: Levi Zoutendijk

Joden moeten altijd hun identiteit kunnen uitdragen. Daarom is het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel (CIDI) geschrokken van de oproep van de Duitse coördinator voor antisemitismebestrijding Felix Klein. Hij adviseert Joden om niet overal in Duitsland een keppel te dragen. Dit vanwege een sterke toename van het aantal antisemitische incidenten en het aantal geweldsincidenten tegen Joden.

Een verwerpelijk advies, vindt CIDI. De Duitse overheid mag zich niet neerleggen bij het feit dat bepaalde stadswijken voor Joden onveilig zijn geworden. Dit is een realiteit die we, mede met het oog op de geschiedenis, ook in Nederland niet mogen accepteren, maar moeten veranderen. De bestrijding van antisemitisme dient gezien de toename in antisemitische incidenten meer prioriteit te krijgen.

Daarom organiseerde CIDI woensdagmiddag een manifestatie op het Haagse Plein met de boodschap: #KeppelOp. Naar voorbeeld van het Duitse blad Bild werd iedereen opgeroepen een keppel op te zetten in solidariteit met Joden die daardoor antisemitisme ondervinden.

Op de succesvolle manifestatie riepen Minister van Justitie & Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en Tweede Kamerleden van verschillende partijen (VVD, GroenLinks, PVV, SGP, FVD, D66, CU, PvdA) op tot solidariteit met de Joodse gemeenschap. Tussen de 200 en 250 sympathisanten woonden de manifestatie bij. Deze breed gedragen steunbetuiging geeft veel moed. De Joodse gemeenschap heeft veel medestanders in Den Haag.

Maar het mag niet bij woorden blijven. Het ministerie van Justitie & Veiligheid moet werk maken van het vergroten van de aangiftebereidheid bij antisemitische incidenten. Die ligt volgens onderzoek laag. En vervolgens mogen aangiftes niet blijven liggen, maar moet er daadkrachtiger werk van gemaakt worden. Zodat daders echt gestraft worden. Antisemitisme is een probleem met een specifiek karakter en vereist dus een specifieke aanpak. Daarbij mogen taboes niet worden geschuwd.

Dit artikel werd voor het eerst geplaatst op de website van het CIDI

1 reactieop"#KeppelOp: CIDI organiseert succesvolle manifestatie tegen antisemitisme"

  1. Hanna van Opstal | 01/06/2019 om 10:32 | Beantwoorden

    Keppel in alle vrijheid op.

Geef een reactie