“Dat God Israël heeft uitgekozen als Zijn volk maakt van christenen geen tweederangsburgers. In Jezus zijn we samen één.”
Dat zegt Timo Erkelens, directeur van Comité Gemeentehulp Israël (CGI), een organisatie die de messiaanse beweging in Israël ondersteunt.
Erkelens, de opvolger van Sieb Buiten, vertelt in een interview met Christelijk Informatie Platform al van jongs af aan een ‘basisliefde’ voor Israël mee te hebben gekregen. “Dat is geïntensiveerd toen mijn zus na een Israëlreis terugkeerde met de vraag waarom we de zondag vieren en niet de sabbat. Toen is mijn zoektocht begonnen en ontdekte ik dat God een groot plan heeft met Israël. Niet omdat dit volk zo geweldig is, maar om Gods naam groot te maken op aarde. God koos Israël uit. Het viel mij op dat ‘Israël’ in veel kerken onbesproken blijft.”
Een vraag die Erkelens veel krijgt is of Kerst nog wel gevierd mag worden ‘in verband met de heidense wortels die dit feest heeft’, zegt hij. “Ik snap het als mensen dit feest niet (meer) willen vieren en heb daar respect voor. Maar als mensen het wel vieren om God te eren is dat geen reden tot veroordeling. Laten we niet spugen in de bron waaruit we ooit zelf gedronken hebben. Wie ter ere van God Kerst viert, ga ik niet veroordelen. Daarom vind ik het echt jammer als die veroordelingen vanuit de Messiaanse beweging in Nederland wél sterk worden geuit. De hoofdzaak is dat we Jezus dienen als onze Messias. Daar gaat het om.”
Dat christenen de Joodse wortels van het geloof ontdekken, is volgens Erkelens essentieel. “De God van de Joden is geen andere God dan de God van de Bijbel. Zijn plan met Zijn volk staat vast en gaat Hij voltooien. Kijk eens naar hoe de Bijbel de schepping en het huwelijk bijvoorbeeld omschrijft. Daar zit veel rijkdom in. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen God en Zijn volk. Wie zich daarin verdiept ontdekt Gods karakter. Als je de Bijbel als eenheid leest ontdek je bovendien dat de Bijbelse rituelen en feesten allemaal wijzen op die ene Messias. Wij bestempelen deze feesten helaas vaak onterecht als Joods.”
Lees het complete interview op CIP.nl
Ik heb ooit geleerd, dat deze uitdrukking betekent dat je, waar je eens met genoegen gebruik van hebt gemaakt, achteraf niet moet ‘beschimpen’ of veroordelen…
Voor iedereen die dit leest, veel Voorspoed gewenst en een behouden dag.
Het lijkt mij een joods gezegde. Ik neig ernaar de put te zuiveren zo niet te dempen. Immers zou ik niet willen dat iemand mij van bedorven putwater laat drinken om naderhand te horen dat het niet gezond was.