Loofhuttenfeest op steeds meer plekken te vieren

Een viering van het Loofhuttenfeest in Hardenberg. Beeld: Moadim

Het Loofhuttenfeest is voor christenen op steeds meer plekken in Nederland te vieren. De meest opvallende ‘nieuwkomer’ is dit jaar een viering in het Drentse Gees. 

De aandacht voor de bijbelse feesten nam in de christelijke wereld de afgelopen jaren fors toe, en dat is steeds meer te zien in de concrete vieringen die worden georganiseerd en het aantal aanmeldingen daarvan. Dat de feestweek dit jaar precies in de herfstvakantie valt, helpt ook mee in het aantal aanmeldingen.

Geke van Halteren uit Leeuwarden viert met haar man en kinderen al jaren het Loofhuttenfeest, maar besloot dit jaar om voor ‘Thorapositieve gezinnen’ een Loofhuttenweek op te zetten op camping De Wolfskuylen in Gees. Het aantal aanmeldingen ligt “boven verwachting”, laat Van Halteren desgevraagd aan MessiaNieuws weten. “We zitten dagelijks met ruim vijfentachtig mensen en in totaal meer dan honderd mensen die komen. Echt bijzonder!” Een soortgelijk maar kleinschaliger Loofhuttenfeest voor gezinnen en kinderen is te vieren in Vlist (Zuid-Holland), op initiatief van de messiaanse publicist en schrijver Kees Bloed.

Ook op het jaarlijkse feest van stichting Moadim op camping De Kleine Belties in Hardenberg beloofd het druk te worden. De organisatie meldt dat meer dan honderdzestig mensen zich hebben opgegeven. Vergeleken met voorgaande jaren, is dat een hoog aantal.

De evangelische Reveil-gemeente in Lelystad is uniek in haar soort: de kerk organiseert alweer voor de twintigste keer een Loofhutten-feestweek. Vanwege de herfstvakantie pakt de gemeente extra uit – met onder meer een dagje uit naar Joods Amsterdam, diverse workshops, een genezingsdienst, een sjabbatsmaaltijd en een doopdienst.
Ook de Christengemeente in Buitenpost viert dit jaar het Loofhuttenfeest. Op 2 oktober belegde de gemeente al een speciale dienst rondom het Loofhuttenfeest. Zaterdag 22 oktober is er een leerhuis met een interactieve studie onder leiding van Jaap de Vreugd en Ferdinand van Neerbos. Het Loofhuttenweekend wordt afgesloten op 23 oktober met een gezinsdienst en een ontdekkingstocht in het Friese buitengebied Paradyske.
Dominee Henk Poot van Christenen voor Israël spreekt dinsdag over het Loofhuttenfeest in De Klimroos in Sleeuwijk.
En Near East Ministry (NEM), dat zich inzet voor verzoening tussen Joden en Arabieren, organiseert op haar terrein in Voorthuizen een Loofhuttenfeestweekend.

Daarnaast is het feest in de meeste messiaanse gemeenten te vieren. Er zijn inmiddels zeker veertig joods-christelijke (huis)gemeenten, van Groningen tot aan Limburg, waar de feesten worden gevierd. Alleen al in Amsterdam is er genoeg keuze, niet alleen de messiaans-joodse gemeenten Beth Yeshua en Shiloach in Zuid-Oost, maar ook de sabbatvierende Pinkstergemeente Amsterdam Zuid-Oost bouwt een Succa in de hoofdstad.

In dit artikel missen ongetwijfeld nog een aantal vieringen van het Loofhuttenfeest. Vul die gerust aan door hieronder te reageren. 

4 Reactiesop"Loofhuttenfeest op steeds meer plekken te vieren"

 1. Tatjana Duinsma Verbiest | 18/09/2020 om 11:39 | Beantwoorden

  Ik ben een paar jaar geleden tot geloof gekomen. Ik studeer Gemeente van God en wil alleen volgen wat in de bijbel staat en geen kerken of interpretaties van mensen volgen. Zijn er mensen die dezelfde site als uitgangspunt hebben ? Ik wil geen joodse studie maar de oorspronkelijke gemeente volgen.

 2. Abranna deLouest | 09/10/2017 om 09:22 | Beantwoorden

  Het Kabbalistische Lulav ritueel om je co-creator te maken:
  https://www.youtube.com/watch?v=TcD4E_y-SWY

 3. Abranna deLouest | 08/10/2017 om 23:24 | Beantwoorden

  Prachtig deze ontwikkeling, ook wel de Efraim awakening genoemd.
  Zelf ben ik zon’n 8 jaar geleden bewust geworden dat we de sabbath moeten vieren ipv de Zondag. En van het een kwam het ander. Langzaam aan heb ik me de Moadiem eigen gemaakt. Het is toch nogal een verandering. Kerst, Pasen en Pinksteren zaten in mijn paplepel, dus volledig dooraderd in mijn leven. Dat vervang je niet zomaar. Het popte regelmatig op. Nu na 8 jaar komen de verdiepingen. Eergisteren Loofhuttenfeest gevier met een Joods Messiaanse gemeente. Prima gemeente hoor. Echter, de spreker had Lulavs meegenomen. Die takkenbundel met die citroen, weet je wel? Die zie je overal als je de Loofhuttenvideos’ bekijkt. Echter, ik kan er geen Bijbelse grond voor vinden dus heb ik er een studietje aan gewaagd. Omdat ik schrok van wat ik vond wilde ik dit toch wel graag delen. Daar heb ik het volgende op gevonden: de vorm van een video.
  https://www.youtube.com/watch?v=TcD4E_y-SWY
  Ik hoop dat we ons versetand zullen blijven gebruiken en niet als blindemannen achter alles wat Joods ruikt aan dansen…
  Als het niet in de Bijbel staat gewoon niet doen!

 4. De kinderwerkmethode Er op uit! viert samen met de kinderen alle najaarsfeesten. De kinderwerkmethode is een volledig nieuw ontwikkelde methode waarbij de feesten uit Leviticus 23 allemaal gevierd worden door ze als oogstfeesten te beleven. De kinderen leggen een moestuin aan, waardoor ze de vreugde van de feesten dieper kunnen ervaren. Vanuit de tradities en beleving wordt de heilsgeschiedenis van Jezus Christus veel beter begrepen door de kinderen. Ze worden ook uitgenodigd om vooruit te kijken en te ontdekken welke plannen God voor heeft met henzelf en de wereld. Neem eens een kijkje op http://www.kinderwerkeropuit.nl.

Geef een reactie