Marc de Hond eregast Chanoekaviering Utrecht, megakandelaar in Leeuwarden

Foto: Levi Zoutendijk

UTRECHT/LEEUWARDEN | Nu de loofhutten weer zijn opgeruimd, wordt alvast langzaam toegewerkt naar het volgende joodse feest: Chanoeka.

Het joodse lichtfeest is de laatste jaren op steeds meer plekken te vieren, vaak samen met de plaatstelijke joodse gemeenschap. Bijvoorbeeld op de Mariaplaats in Utrecht, waar theatermaker, schrijver en presentator Marc de Hond de hoofdgast is van de achtste openbare viering van het Chanoekafeest. Ook burgemeester Jan van Zanen zal een korte toespraak houden. De stichting Vrienden van de Joodse Gemeenschap Utrecht nodigt iedereen uit om ‘gezamenlijk een vuist te maken tégen haat en terreur, en vóór vrijheid en verdraagzaamheid’, aldus de organisatie.

Presentator Marc de Hond is eregast bij de Chanoekaviering in Utrecht.

“De Chanoekalichten vormen een symbool van religieuze vrijheid voor alle volkeren omdat ze ons herinneren aan de Makkabeeën die meer dan 2000 jaar geleden vochten voor hun religieuze vrijheid. Daarom willen we alle inwoners van Utrecht en omgeving van harte uitnodigen om Chanoeka met ons mee te vieren”, aldus rabbijn Aryeh Leib Heintz. Het officiële programma start op zondag 2 december in Utrecht om 17.00 uur met het aansteken van de Chanoekia, de Chanoekakandelaar.

Megakandelaar

Ook op veel andere plaatsen in Nederland zijn openbare Chanoekavieringen, zoals in Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa in 2018. Daar organiseert Christenen voor Israël op maandag 3 december haar jaarlijkse Chanoekaviering met de grootste kandelaar ter wereld. Opperrabbijn Binyomin Jacobs zal die op het Wilhelminaplein aansteken. Vorig jaar deed de orthodox-joodse rabbijn dat in Lelystad.

‘De indrukwekkende Chanoeka-kandelaar illustreert het licht dat Israël en het Joodse volk uitstralen naar de wereld. Het symboliseert de universele waarden van verbondenheid, hoop en verdraagzaamheid. Dit unieke evenement is een teken van vriendschap en verbondenheid van Nederlandse christenen met Israël en de Joodse gemeenschappen wereldwijd’, aldus Christenen voor Israël.

Makkabeeën

Het Chanoekafeest memoreert de bevrijding van Jeruzalem en de herinwijding van de Tempel door een klein joods leger, de Makkabeeën, in het jaar 164 vóór onze jaartelling. Deze Makkabeeën vochten voor het recht om hun geloof weer vrijuit te mogen beoefenen. Zo offerden de Grieken destijds varkens in de heilige tempel. Toen de Makkabeeën de tempel wisten te heroveren, hadden ze slechts één kannetje olie over. Dat is normaal gesproken genoeg om een kandelaar één dag te laten branden, maar de kaarsen hielden het wonderwel acht dagen uit. Daarmee was het achtdaagse lichtfeest geboren.

Chanoeka, dat doorgaans in december valt, is sindsdien vooral een huiselijk feest, met zang bij het aansteken van de kaarsen, en met spelletjes en het nuttigen van Chanieka lekkernijen die juist in olie zijn gebakken. Elk joods gezin heeft zijn eigen achtarmige Chanoekakandelaar, die elke avond gedurende acht dagen aangestoken wordt.

Stichting Vrienden van de Joodse Gemeenschap Utrecht laat weten nog dringend vrijwilligers te zoeken om te helpen voor, tijdens en na de viering: info@chanoeka.info. 

Wees de eerste die reageert op "Marc de Hond eregast Chanoekaviering Utrecht, megakandelaar in Leeuwarden"

Geef een reactie